Ivan Patzaichin va avea un muzeu dedicat la Mila 23 pentru a promova dezvoltarea sustenabilă

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 anunță finalizarea și recepția clădirilor destinate noului Muzeu Ivan Patzaichin din Mila 23, situat în Delta Dunării, în satul natal al sportivului, dispărut în 2021. 

Muzeul reprezintă un centru inovator al comunității, având ca fundament recuperarea și reinterpretarea normelor sociale specifice regiunii deltaice, în cadrul proiectului finanțat prin Codul SMIS 152165 RO și desfășurat sub coordonarea Centrului de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin.

Centrul de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin are ca obiectiv prezentarea modalităților prin care Delta Dunării poate să se dezvolte în mod sustenabil, încurajând tinerii din zonă să rămână și să contribuie la comunitate. Muzeul nu se va limita doar la a fi un loc de vizitat, ci va funcționa și ca un portal către natură, un laborator și un element de legătură cu lumea creativă, unde tradițiile locale vor fi păstrate, explorează și valorificate ca resurse contemporane de dezvoltare.

Ansamblul muzeal este format din două clădiri construite în întregime din lemn și materiale locale, cum ar fi stuf și lut, incluzând părți din casa părinților lui Ivan, locuită după inundațiile din 1970. O noutate în Delta Dunării este utilizarea, pentru prima dată, a termoizolației din cânepă, un proces inovativ care recuperează și valorifică această plantă tradițională pentru România.

Observatorul-Muzeu, cea mai înaltă structură de lemn din județul Tulcea, având o înălțime de 18 metri, va găzdui la parter „Tezaurul” – cele mai importante medalii câștigate de Ivan în cariera sa sportivă. Etajele superioare vor adăposti o instalație artistică multimedia ce prezintă viața lui Ivan, de la copilăria în sat, până la perioada de campion olimpic, antrenor, mentor și antreprenor social.

Clădirea adiacentă va găzdui activități culturale ale organizațiilor locale, întâlniri ale stakeholderilor din Deltă, tabere de vară și rezidențe pentru artiști. Ansamblul va dispune de un spațiu-model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri, precum și un atelier de reparat și întreținere bărci din lemn. Echipat cu panouri solare și puncte de încărcare pentru biciclete și motoare de bărci electrice, muzeul vizează devenirea primului prosumator din Mila 23, reprezentând un hub esențial pentru turismul sustenabil și marcând prima etapă a „traseului de turism lent” în cadrul unei inițiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.

Deschiderea Muzeului Ivan Patzaichin pentru public este programată pentru noul sezon turistic, în luna mai 2024, urmând ca echiparea să aibă loc în perioada imediat următoare. Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, inițiatoarea proiectului, va administra muzeul.

Investiția în valoare totală de 3,6 milioane de lei a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 2,376 milioane lei prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității.

Citește și: Încălzirea globală face ca numărul țânțarilor să crească

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri