Foia de parcurs de la Bali a fost lansata sub forma unui compromis care nu a precizat tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, a declarat pentru Green Report, Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si reprezentantul Parlamentului Romaniei la conferinta de la Bali, Indonezia.
Opozitia Statelor Unite ale Americii s-a accentuat in ultimele zile ale conferinte, delegatia americana refuzand joi, 13 decembrie, o intalnire cu reprezentantii Uniunii Europene. 44 de state au fost convocate vineri, 14 decembrie, la ora 7 dimineata, pentru stabilirea tintelor care urmau sa fie incluse in Foaia de Parcurs. Din cauza blocarii discutiilor si de teama neajungerii la o solutie, presedintele COP a convocat la ora 13 doar 22 de state la o serie de negocieri care au fost tinute secrete. Discutiile s-au prelungit pana a doua zi dimineata la 4 cand au fost intrerupte ca urmare a gradului ridicat de oboseala acumulat de participanti. Negocierile au fost reluate la doar patru ore distanta, la ora 8 dimineata.
La aceste negocieri secrete au participat statele care sustineau includerea tintelor de emisii in Foaia de Parcurs, tarile care s-au opus, dar si tari sarace afectate grav de efectele schimbarilor climatice ca Uganda sau Taiwan.
Uniunea Europeana a fost reprezentata de Portugalia, care detine in prezent presedintia UE. Liderul mondial al politicilor de mediu, Germania, a fost de asemenea prezent la discutii alaturi de India si China, reprezentantele tarilor in curs de dezvoltare. SUA, Rusia, Elvetia, Norvegia si Argentina s-au numarat printre ceilalti participanti.
SUA a acceptat stabilirea unor tinte, dar a refuzat in aceste conditii acordarea sprijinului financiar pentru realizarea transferului tehnologic necesar tarilor in curs de dezvoltare. O astfel de conditie a fost respinsa de India si China, a caror economie nu poate sustine singura reducerea emisiilor.
Presiunile internationale si opozitia interna fata de atitudinea cabinetului Bush la Bali au determinat SUA sa-si revizuiasca pozitia. Rezultatul a fost un compromis avantajos pentru tari ca SUA, Canada si Japonia care pot continua sa polueze pana in 2009, marindu-si avantajele economice fata de competitorii internationali.
Pentru fisierul audio va rugam contactati Green Report