Incalzirea apelor marilor, cauzata de efectul de sera, a inceput sa modifice habitatul natural din cadrul Marii Mediteraneene si ameninta viata animala si cea vegetala din lumea marina, conform unui raport oficial publicat la Roma, unde miercuri, 12 septembrie, s-a deschis o conferinta internationala pe tema incalzirii globale.
Experti din cadrul Institutului Central de Cercetare Stiintifica si Tehnologie Aplicata a Marii (ICRAM) din Italia au constat disparitia unui curent de aer rece, care se forma in golful orasului Trieste din nordul Italiei si care permitea un schimb intre apele Marii Adriatice si cele ale Marii Mediterane. Disparitia acestui curent ameninta sa transforme Marea Adriatica intr-un lac salin, lipsit de orice forma de viata marina, conform ICRAM.
Institutul italian de cercetare a relevat faptul ca incalzirea apelor de la suprafata Marii Mediterane se propaga acum si in sectoare mai adanci si impiedica melanjul apelor, provocand disparitia micro-algelor, plante inferioare acvatice care se afla la baza lantului trofic marin.
Iarna trecuta, in apele din adancul sudului Marii Tiraniene, care scalda coasta de est a peninsulei italiene, s-au inregistrat temperaturi cu doua grade mai ridicate decat in anii anteriori – 15 grade Celsius fata de 13 grade Celsius, se mai precizeaza in raportul formulat de ICRAM.
Incalzirea apelor marii atrage dupa sine, printre altele, si o diminuare a cantitatii de dioxid de carbon pe care marea o absoarbe din atmosfera. Dioxidul de carbon este principalul gaz care produce efectul de sera.
Situatia actuala din Marea Mediterana reprezinta "o urgenta nationla", a apreciat luni ministrul Mediului din Italia, Alfonso Pecoraro Scanio.
El a deschis miercuri, 12 septembrie, o conferinta pe tema mediului si a schimbarilor climatice din Italia, ce are loc la Roma, la care participa Jacques Diouf, presedintele FAO – Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Organizatiei Natiunilor Unite.
Foto: patrician.ro