Italia a aprobat un proiect de lege pentru reducerea deşeurilor marine din plastic

Guvernul din Italia a aprobat un proiect de lege pentru reducerea deşeurilor marine din plastic în încercarea de a curăţa apele marine din jurul ţării.

Scopul proiectului este de a contribui la curățarea ecosistemului marin și la promovarea economiei circulare, încurajând recuperarea deșeurilor prinse accidental în plasele de pescuit, oferind stimulente pentru campanii voluntare pentru curățarea mării.

De asemenea, autorităţile doresc să sensibilizeze opinia publică cu privire la nevoia de modele sustenabile de comportament pentru a preveni deversarea deșeurilor în ecosistemele marine și favorizarea manipulării corecte a deșeurilor.

„Am făcut-o, războiul cu plastic a început. Suntem doar la primul pas, dar este fundamental”, a declarat ministrul Mediului, Sergio Costa.

Una dintre noile prevederi ale acestei legi este introducerea posibilității pescarilor de a scoate la țărm orice material plastic prins în mod accidental în plasele lor. Până în prezent, pescarii au fost forțați să arunce înapoi în mare mase plastice și deșeurile pentru a evita riscul de a fi acuzați de infracțiunea de transport ilicit de deșeuri și de a plăti o amendă pentru eliminarea acestora.

Pescarii care se angajează să aducă pe țărmul plastic vor primi un certificat de mediu, care va face ca capturile lor să fie recunoscute în mod corespunzător pe întreg lanțul de distribuție.

Punctele de colectare vor fi înființate în porturi pentru a primi deșeurile colectate pe mare. O componentă specifică a taxelor de eliminare a deșeurilor va acoperi costurile de manipulare a acestor deșeuri pentru a se asigura că acestea nu împovărează numai pe operatorii din industria pescuitului și pe utilizatorii porturilor.

„Aceasta este o mare victorie pentru marea noastră”, a comentat ministrul mediului, „Problema plasticului în mare este o situație de urgență globală, trebuie să o rezolvăm acum, nu poate fi amânată”.

Marea Mediterană este deosebit de expusă la acest risc, prin faptul că este o mare semi-închisă: se estimează că există cel puțin 250 de miliarde de fragmente de plastic în ea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri