Dezvoltarea sistemului depozit pentru ambalajele de unica folosință nu implică numai investiții majore, dar și timp pentru a fi implementat,a declarat, joi, Irina Ionescu, public affairs manager Coca-Cola HBC România.
În România, sistemul garanțial are două părți. Prima se referă la ambalajele reutilizabile, care înseamnă că noi furnizăm, către baruri să zicem, produse în ambalaje reutilizabile și pe care tot noi le luăm înapoi într-un procent foarte mare, peste 97% pentru că este sticlă se mai sparge pe drum. Cealată parte a sistemului garanțial se referă la populație. Atunci când cumpărăm produsul să putem să înapoiem ambalajul. Partea cu ambalajul de unică folosință încă nu este în vigoare în România, implementarea respectivă este obligatorie din 2022. Implementarea acestui sistem necesită nu numai investiții uriașe, ci și timp”, a spus Irina Ionescu.
Reprezentantul Coca-Cola HBC a subliniat că în momentul de față implementarea acestui sistem este dificilă deoarece nu există la nivel național o infrastructură de colectare care să deservească populația.
Ca să poți să colectezi de la populație trebuie să ai de unde să colectezi, a mai spus Irina Ionescu.
Primul raport de sustenabilitate al întregului sistem Coca-Cola din România
Sistemul Coca-Cola din România, format din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, a lansat, joi, cel de-al patrulea studiu de impact socio-economic și primul raport de sustenabilitate la nivelui întregului sistem.
Potrivit raportului de sustenabilitate, în 2018, companiile au reușit să reducă cu 4,8% a consumului de energie utilizată pentru fiecare litru de băutură produsă, comparativ cu 2017, cu 3,3% a volumului de apă utilizată pentru fiecare litru de băutură produsă, comparativ cu 2017 și cu 16,55% a intensității emisiilor de CO2 per litru de băutură produsă, comparativ cu 2017.
De asemenea, energia provenită din surse regenerabile a fost folosită în proporție de 93,5%, față de 92,2% în 2017.
Totodată, 86% dintre furnizorii Sistemului sunt furnizori locali, 82% din bugetul pentru aprovizionare mergând către aceștia.