Irigatiile solare, pariul Renovatio Solar cu agricultura

Din punctul de vedere al performantelor agricole, stadiul actual al agriculturii românesti este similar cu cel al tarilor UE in anii 1970. Principalul factor natural limitativ al recoltelor României il reprezinta apa si cantitatile de precipitatii care prezinta diferente notabile intre regiuni, dar si in timp.  Astfel, lipsa sistemelor de irigatii afecteaza direct cele peste 3,8 milioane ferme mici existente ale caror productii sunt dependente de conditiile meteo. Renovatio Solar vrea sa abordeze aceasta problema printr-un nou concept de irigatii care foloseste energia produsa de panourile solare pentru a pompa apa din subteran si a iriga culturile.

Renovatio Solar a construit primul parc fotovoltaic din România in 2010, iar de atunci a dezvoltat peste 50 MW in diferite zone ale tarii. In 2013, compania a decis sa exploreze noi sectoare pentru energia fotovoltaica, si anume irigatiile agricole.

Odata cu modificarea legii suport pentru regenerabile, am decis sa ne axam pe proiecte care sa se sustina fara schema cu certificate verzi. Un proiect care are foarte mare importanta pentru Romania este cel de irigatii solare. De ce? Romania are neaparata nevoie de asa ceva pentru a iesi din «evul mediu»”. Atunci cand este un an meteorologic bun, toata lumea este linistita, productia este fantastica, se simte si in cresterea economica, dar in momentul in care avem un an secetos, asa cum a fost in 2012, este dezastru. Nu putem sa stam sa ne rugam sa ploua la momentul potrivit! Exact cand ai nevoie de apa, cand este arsita, poti sa produci energie din surse fotovoltaice, fara sa ai nevoie de o legatura cu reteaua nationala de energie si sa irigi”, a spus Dragos Constantinescu, administratorul Renovatio Solar.

Principiul de functionare al unui astfel de sistem de irigare este simplu. Panourile solare alimenteaza pompa care scoate apa din subteran sau  dintr-o sursa din proximitate, aflata la suprafata, care este stocata intr-un bazin de colectare. O a doua pompa, alimentata tot cu energie solara, impinge apa stocata inspre culturi.

Fermierii mici si mijlocii, principalul target

Dupa cum vedeti, nu este nevoie de mari sisteme de irigatii. Apa nu este scoasa din lacuri sau rauri si transportata pe distante mari. Strategia noastra este de a scoate apa din proximitatea proiectului si de a iriga suprafete de sase pana la zece hectare. Totul este gandit modular. Unde ai nevoie sa irigi, acolo ridici respecti va instalatie. Acest lucru da flexibilitate si face posibil ca si micii fermieri sa aiba acces la acest tip de irigatii. Aceasta structura modulara are mari avantaje”, a mai spus administratorul Renovatio Solar.

Potrivit acestuia, sistemul de irigatii din perioada comunista nu a fost viabil, deoarece energia electrica folosita pentru alimentarea pompelor a devenit foarte scumpa, iar instalatiile de pompare erau ineficiente. La acestea se adauga si pierderile foarte mari de apa pe traseul canalelor de irigatie.

Ne vom concentra pe instalatii care iriga la picatura si care eficientizeaza consumul de apa. In cazul plantatiilor de legume, aceasta metoda de irigare aduce cele mai mari profituri pe hectar si de aici un timp scurt de amortizare a investitiei”, a adaugat Dragos Constantinescu.

Proiectele de irigatii solare dezvoltate de Renovatio Solar sunt ideale pentru culturile de legume, livezi, vita-de-vie si pentru culturile semincere de orice fel: porumb, floarea-soarelui etc.

Culturile semincere au intotdeauna o valoare mai mare, si, de asemenea, amortizarea investiti ei producatorului este si ea facuta intr-un termen mai scurt”, a punctat Dragos Constantinescu.

Citeste mai  mult in noul numar al revistei Green Report  – “Orasul viitorului: Babilonia surselor de hrana”

spot_img

Ultimele știri