IRES: 43% din romani refuza sa mai cumpere carne de pui

Dupa declansarea scandalului legat de carnea de pui infestata cu salmonella, descoperita in mai multe magazine din Romania, 43% din romani refuza sa mai cumpere ori sa mai consume carne de pui din comert, potrivit  unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie,  IRES.

Studiul, realizat in perioada 5-6 noimebrie, pe un esantion de 1.493 de subiecti, a evaluat, deopotriva, perceptia romanilor despre evenimentele legate de carnea de pui alterata, dar si comportamentele de consum alimentar si gradul de informare cu privire la siguranta alimentara.

O treime din participantii la studiu, care au auzit de acest scandal recunosc ca si-au schimbat comportamentul de consum in privinta carnii de pui. Schimbarea se traduce, in cazul celor mai multi dintre respondenti, in primul rand prin refuzul de a mai cumpara sau de a mai consuma carne de pui din comert (43%) si sporirea atentiei la cumparaturi (26%)”, potrivit IRES.

Consumul de carne de pui in Romania este unul foarte ridicat: 97% din participantii la studiu consuma acest tip de carne.

6 din 10 romani o consuma de cateva ori pe saptamana, in timp ce 1 din 10 o consuma zilnic. Peste o treime dintre consumatori spun ca isi cresc sau isi sacrifica singuri pasarile, in timp ce 60% din ei o cumpara de la diferiti furnizori: 1 din 3 respondenti isi procura carnea de pui din supermarket sau hypermarket, 1 din 5 o cumpara din magazine specializate. Pentru 5% din respondenti procurarea carnii de pui se face la intamplare, se arata in studiu.

Peste o jumatate din participantii la studiu declara ca au putina si foarte putina incredere in calitatea carnii de pui vandute in magazinele din Romania.

Se inchide Avicola Calarasi
Carnea de pui avea salmonella

O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelata provenind de la Avicola Calarasi urmeaza sa fie incinerata dupa ce analizele au dovedit ca era infestata cu salmonella. Avicola Calarasi a decis inchiderea fabricii, dupa 32 de ani de activitate neintrerupta.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, in urma analizelor facute pe probe din cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui care a fost retrasa de la vanzare din hipermaketul Selgros a fost confirmata „prezenta salmonellei netipizate, urmand ca tipizarea sa fie facuta ulterior”, la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti.

spot_img

Ultimele știri