Cea mai rentabilă strategie de a menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale este o tranziție rapidă către energie regenerabilă și eficiență energetică, precum și electrificarea sectoarelor-cheie cum ar fi transportul, conform unui nou raport realizat de Agenția Internațională pentru Energie Regnerabilă (IRENA).
Scenariul Renewable Energy Roadmap (REmap), propus de IRENA în cadrul raportului Global energy transformation: A roadmap to 2050, ar economisi până la 160 de trilioane de dolari în următorii 30 de ani prin evitarea costurilor de sănătate, a subvențiilor pentru energie și a daunelor climatice.
În cadrul scenariului de referință care include angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris, emisiile de CO2 provenite din sectorul energiei vor fi stagnante în următoarele trei decenii. Însă emisiile trebuie să fie reduse cu 70% pentru a putea limita încălzirea globală. Scenariul Remap obține peste 90% din reducțiile necesare prin energie regenerabilă și eficiență energetică.
Elementul principal al strategiei este transformarea sectorului energetic, profitând de costul tot mai redus al energiei regenerabile, în special energia eoliană și solară.
Un alt aspect important al tranziției rapide către o economie globală cu emisii reduse de carbon este electrificarea a cât mai multe sectoare ale economiei.
Unul dintre cele mai importante sectoare care au nevoie de electrificare este transportul. Costurile vehiculelor electrice au scăzut rapid în ultimii ani, iar în prezent, la nivel global, există aproximativ cinci milioane de vehicule electrice în circulație. În cazul unei tranziții rapide, care include investiții majore în infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, numărul acestora ar putea ajunge la 1 miliard în următoarele trei decenii.
IRENA estimează că sursele de energie regenerabilă ar putea oferi două treimi din energia consumată la nivel global până în 2050. În prezent, energia regenerabilă reprezintă aproximativ o șesime din consumul de energie al lumii.
O altă componentă principală a scenariului Remap este realizarea investițiilor în eficiență energetică pentru sectorul transportului, construcțiilor și industriei. Printre măsurile propuse se numără imbunătățirea izolației termice și utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare cu LED.
IRENA a examinat și beneficiile în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. Conform raportului, noile locuri de muncă asociate cu tranziția compensează semnificativ locurile de muncă pierdute din sectorul combustibililor fosili.