Ambasadorul Iranului la Sofia a anuntat ca tara lui e dispusa sa construiasca o rafinarie la Varna, pe litoralul bulgar al Marii Negre.
Propunerea a fost lansata de ambasadorul Golamreza Bageri Mogadam mai intai cu prilejul unei vizite in orasul Varna, iar ulterior in cadrul unui interviu preluat de agentia bulgara Novinite.
“Iranul nu are nici o problema in realizarea acestui proiect – nici din punct de vedere stiintific, tehnologic, al capitalului sau al managementului. Iranul are capacitatile necesare. Tinand cont de prietenia istorica intre natiunile noastre si de interesele noastre, suntem gata sa discutam despre acest proiect”, a precizat diplomatul iranian.
Acesta a subliniat ca asteapta manifestarea „dorintei” politicienilor bulgari de a accepta propunerea Iranului.
Pe de alta parte, ambasadorul a criticat pozitia UE de a impune un embargou impotriva importurilor de petrol din Iran si a declarat ca, daca UE isi modifica atitudinea, Iranul este dispus sa sprijine proiectul gazoductului Nabucco.
Pe teritoriul Bulgariei exista in acest moment o singura rafinarie operationala, Lukoil Neftochim (foto), in orasul Burgas, cu o capacitate anuala de 9,8 milioane tone de titei. Rafinaria din Burgas apartine celei mai mari companii petroliere private din Rusia, Lukoil.
Romania prefera companiile americane
Ideea unei cooperari economice intre Bulgaria si Iran este cu atat mai interesanta, cu cat Bulgaria este tara membra a NATO si UE, iar aceste doua organizatii au relatii extrem de tensionate cu Iranul. O asemenea cooperare ar marca noi diferente intre politica externa a Bulgariei si a Romaniei in domeniul energiei.
Dupa cum se stie, o recenta disputa are ca obiect exploatarea gazelor de sist. Compania americana Chevron a lansat proiecte similare, in acest domeniu, in Romania si in Bulgaria. Guvernul de la Sofia a decis insa blocarea acestor proiecte, dupa ce au aparut indicii ca metoda fractionarii hidraulice, propusa de Chevron, poate fi periculoasa pentru mediu. In schimb, Guvernul Romaniei continua sa sustina proiectele privind explorarea gazului de sist, iar o delegatie de varf a companiei Chevron a fost primita in aceasta saptamana, la Palatul Victoria, chiar de premierul Ungureanu.
“Intalnirea reprezentantilor Chevron cu premierul si membrii cheie ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri reprezinta un curs firesc al desfasurarii afacerii noastre si are ca scop informarea asupra activitatilor Chevron in Romania”, explica, pentru Green Report, Thomas Holst, country manager pentru Romania in cadrul Chevron Upstream Europe.
In zona Marii Negre, in timp ce Bulgaria primeste propuneri din partea Iranului, Romania isi intensifica aceleasi relatii cu SUA. Firma americana ExxonMobil executa prospectiuni in platoul continental romanesc, iar acum o saptamana, presedintele Traian Basescu a efectuat o vizita la bordul navei de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil.
“S-a descoperit un zacamant in perimetrul Neptun, de circa o suta de miliarde de metri cubi si perspective similare sunt pentru alte cateva depozite care vor fi prospectate in perioada urmatoare. Romania are un consum anual aproximativ de 14 miliarde de metri cubi, intre 14,2 si 14,8 cat se estimeaza pentru 2012. In 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde metri cubi gaze, 11,4 miliarde productie interna si import 3 miliarde. Faceti socoteala cati ani ne-ar ajunge depozitul gasit pentru a nu mai importa gaze. Romania are perspectiva independentei energetice totale”, a anuntat seful statului.
Foto: Novinite
Citeste si:
ExxonMobil si OMV Petrom la Guvern
Romania devine tot mai dependenta de gazele naturale aduse din import