Dezvoltatorii imobiliari care vor să construiască locuințe verzi au la dispoziție un nou instrument financiar dezvoltat de Romanian Green Building Council (RoGBC) și oferit în parteneriat cu băncile din România. Ipoteca verde încurajează dezvoltatorul proiectului să investească în primele stadii de construcție în soluții ecologice. Dacă vreți să cumpărați o locuință eco, puteți, de asemenea, să apelați la ipoteca verde prin care să achiziționați unul dintre apartamentele care au primit deja certificarea de a intra în program. Steven Borncamp, președintele RoGBC, a declarat, în interviul acordat Green Report, că noul produs bancar oferă capital suplimentar pentru dezvoltatorii de clădiri verzi și răsplătește noii proprietarii responsabili față de mediu. Astfel de finanțări sunt deja disponibile în București, Iași și Cluj.
Ce este ipoteca verde?
Ipoteca Verde este un produs bancar bazat pe riscul financiar scăzut pe care o „casă verde” îl are în comparație cu o construcție obișnuită. Banca acordă astfel o finanțare preferențială pentru a susține construcția de proiecte imobiliare verzi.
Cum funcționează?
Pentru ca un proiect imobiliar să poată intra în în programul Ipoteca Verde, trebuie să primească din partea RoGBC certificarea Green Home atât pentru eficiență energetică ridicată, cât și pentru alte câteva criterii care au o contribuție financiară esențială în reducerea portofoliului de risc al clădirii. În general sunt criterii care au în vedere responsabilitatea față de mediu, dar și care reduc capacitatea de risc atât pentru proprietar, care își permite să plătească ratele, cât și pentru bancă, astfel încât aceasta să poată să scadă costul finanțării.
Care sunt criteriile pe care o clădire trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi achiziționată prin acest tip de finanțare?
În primul rând clădirea trebuie să fie așezată lângă un drum public, să nu fie construită pe terenuri virgine sau cu o biodiversitate ridicată. De exemplu, ar putea fi amplasate pe foste terenuri agricole, dar pe care nu s-a practicat o agricultură intensivă. De preferabil ar putea fi construite pe terenuri care au mai fost ocupate de alte clădiri, situri brown field. Din punct de vedere tehnic trebuie să aibă un consum redus de apă și energie. Dacă este posibil, consumul total sau parțial de energie trebuie asigurat din surse regenerabile. Materialele din care este construită trebuie să fie la rândul lor sustenabile, să nu conțină substanțe toxice, să nu fie aduse de la distanțe mari, iar în procesul de fabricare al acestora să se fi folosit, pe cât posibil, energie regenerabilă.
Cine sunt cei care pot aplica pentru un astfel de tip de finanțare?
Totul pornește de la dezvoltatorul proiectului. Acesta împreună cu investitorul trebuie să ne contacteze (RoGBC – n.r.) pentru a le comunica obligațiile și să vedem împreună dacă pot să le îndeplinească și de acolo începem să derulăm procesul de acreditare pentru ipoteca verde. Cu alte cuvinte, un cumpărător singur care vrea să achiziționeze o locuință prin acest tip de finanțare nu este suficient. Trebuie să își aleagă un proiect care este deja calificat pentru această opțiune.
Care sunt băncile interesate să acorde acest produs financiar?
Toate băncile mari existente în România și-au arătat interesul pentru acest tip de finanțare și sunt în diverse stadii de implementare. O bancă partner, care nu dorește să-și divulge numele pentru a nu crea confuzie la început, deorece s-ar distrage atenția de la proiect în sine, acordă deja astfel de finanțări pentru proiecte imobiliare din Iași, București și Cluj. Repet nu este un proiect destinat pentru o singură bancă, ci vrem să implicăm întreaga piață bancară. Acestea pot folosi criteriile noastre pentru a acorda ipoteci verzi, fie își pot stabili altele care să se potrivească standardelor noastre, care sunt foarte ridicate de altfel.
Există astfel de produse financiare și în alte țări europene din care v-ați inspirat?
Produse financiare asemănătoare sau identice cu ipoteca verde nu există. Au doar finanțări preferențiale pentru anumite acțiuni cu tentă ecologică. De exemplu, dacă vrei să îți instalezi panouri solare sau fotovoltaice și să îți renovezi casa cu siguranță vei găsi un program de finanțare care să te ajute. Inițiativa noastră este unică deoarece am abordat problema într-un mod holistic. Noi urmărim întreg procesul. De la modul în care și unde se construiește, până la materialele folosite.
Care sunt așteptările ROGBC pentru dezvoltarea acestei noi piețe?
Consider că introducerea ipotecii verzi ca produs financiar va avea un impact major, deoarece piața construcților din România se confruntă cu o subfinanțare accentuată. Oamenii se tem atât de mult de bănci și de faptul că și-ar putea pierde casele încât nu investesc suficienți banii în construirea în mod corect a caselor, astfel încât să aibă costuri mici cu reparațiile și întreținerea, dar și cu facturile de energie. Aici intervenim noi. Dacă investești corect, astfel încât să reduci de la început costurile amintite, ai beneficii imediate, un răspuns favorabil din partea băncilor, cât și pe termen lung prin consumuri scăzute. Oamenii trebuie să înțelegă că o clădire prost construită costă mult mai mult decât prețul de achiziție.
Citește și:
Angajații din birouri cu acces la natură, mai fericiți și mai creativi
Primul cartier cu case pasive și design bioclimatic din țară
Șerban Țigănaș: “Sustenabilitatea va fi acceptată atunci când nu vom mai vorbi despre ea”