IPCC se bazează pe o tehnologie periculoasă și netestată pentru a combate schimbările climatice

Bioenergia cu captură și stocare de carbon, sau BECCS, este una dintre tehnologiile propuse de IPCC pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Însă oamenii de știință atrag atenția că BECCS este o tehnologie periculoasă, care nu a fost testată la scară largă și ar putea avea consecințe dezastruoase asupra mediului înconjurător, cum ar fi defrișări masive și supraexploatarea rezervelor de apă.

Tehnologia presupune creșterea unor monoculturi, arderea lor pentru a genera energie și captarea dioxidului de carbon rezultat, acesta fiind îngropat sub pământ. Conform teoriei, cu cât este generată mai multă energie, cu atât va fi eliminat mai mult CO2 din atmosferă.

Arderea lemnului pentru energie este considerată neutră din punct de vedere al carbonului de către Uniunea Europană, în ciuda consensului științific care contrazice acest lucru. În plus, folosirea lemnului ca combustibil ar putea duce la defrișări catastrofale.

Conform unui studiu, transformarea terenurilor existente în plantații BECCS ar putea duce la scăderea cu până la 10% a suprafețelor împădurite ale lumii și ar avea un impact semnificativ asupra biodiversității.

Conform estimărilor, creșterea monoculturilor pentru BECCS ar necesita 0.1-0.4 hectare de teren per tonă de carbon îndepărtată. Suprafețele de teren necesitate depind în funcție de scenariile climatice. De exemplu, ar fi nevoie de creșterea biomasei pe o suprafață de teren de până la două ori mai mare decât India (380-700 milioane de hectare) pentru a avea o șansă de 50% de a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius.

Aceste defrișări ar avea un impact masiv asupra biodiversității, a rezervelor de apă și a hranei, transformând numeroase habitate naturale în plantații de monoculturi.

Cantitatea de apă necesară pentru plantațiile BECCS ar putea fi mai mult decât dublă decât cea utilizată în agricultură la nivel global.

Criticii BECCS atrag atenția că nu sunt luate în considerare emisiile solurilor în momentul în care o pădure este tăiată, emisiile indirecte din cadrul lanțului de aprovizionare (creștere, transport, rafinare, captare și stocare), sau potențialul de stocare a CO2 de către copaci, dacă ar fi fost lăsați să crească.

Studiu: pădurile mixte captează de două ori mai mult carbon ca monoculturile

Carbon Brief a publicat o investigație detaliată privind tehnologia BECCS, care a fost prezentată pentru prima oară în 2001, fiind propusă inițial pentru fabrici de celuloză din Suedia.

Un alt studiu publicat în primăvara acestui an arată că lumea poate limita încălzirea globală fără utilizarea BECCS, prin măsuri drastice și schimbări radicale, cum ar fi adoptarea la scară largă a energiei regenerabile, reducerea substanțială a emisiilor, sau adoptarea unui stil de viață sustenabil.

Green Report Shop Transport ECO

Un grup de 40 de oameni de știință au publicat recent o declarație care atrage atenția că oprirea defrișărilor este la fel de importantă ca eliminarea combustibililor fosili. Conservarea și restaurarea pădurilor ar putea contribui cu 18% la reducerea emisiilor necesară până în 2030 pentru a îndeplini țintele Acordului de la Paris. Cercetătorii avertizează că tehnologia BECCS ar putea avea un impact major asupra mediului înconjurător și că lumea ar trebui să se concentreze pe conservarea pădurilor, acestea fiind o excelentă tehnologie naturală de captare a CO2 din atmosferă.

Comisia Europeană lucrează la o strategie pe termen lung pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene, iar consultările publice se încheie pe 9 octombrie. În cadrul consultării, sunt solicitate în mod special opinii despre soluțiile tehnologice de combatere a schimbărilor climatice.

spot_img

Ultimele știri