Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Noua lege, care vine ca răspuns la solicitările producătorilor de energie din surse regenerabile, are soluţii de susţinere a investiţiilor la nivel individual.
Noua lege prevede ca producătorii de energie electrică şi autorităţile publice care deţin centrale electrice din surse regenerabile de energie care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi sau care au beneficiat de sistemul de promovare şi deţin certificate verzi, cu puteri instalate de cel mult 3 MW pe producător, vor putea să încheie contracte negociate direct numai cu furnizorii consumatorilor finali pentru vânzarea energiei electrice şi/sau a certificatelor verzi.
În plus, doi sau mai mulţi producători de energie din surse regenerabile, indiferent de tehnologia folosită, pot participa pe pieţele concurenţiale de energie împreună ca o singură entitate agregată, cu respectarea prevederilor Legii concurenţei.
De asemenea, se va introduce piaţa centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susţinută prin certificate verzi, în cadrul căreia se asigură tranzacţionarea energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantităţii de energie electrică tranzacţionate.
Producătorii de energie regenerabilă spun că industria are şanse de redresare şi îndeamnă românii să devină ”prosumatori”
Noua lege garantează preluarea tuturor certificatelor verzi estimate a fi emise în perioada 1 aprilie 2017 – 31 decembrie 2031, inclusiv a certificatelor verzi amânate de la tranzacţionare în condiţiile în care consumul final nu scade sub valoarea medie din perioada 2017-2022.
Începând cu 1 aprilie 2017 până la data de 31 decembrie 2020 se amână temporar tranzacţionarea a două certificate verzi pentru centralele electrice solare pentru fiecare 1 MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, acreditaţi de ANRE până la data de 31 decembrie 2013.
Recuperarea certificatelor verzi amânate se va face începând cu 1 ianuarie 2021, în tranşe egale lunare până la data de 31 decembrie 2030 (anterior recuperarea se facea in perioada 2025 – 2030).
Impactul la consumatorul final va creşte la maximum 11,7 euro/ MWh în anul 2018 şi va fi de 12,5 euro/ MWh în anul 2019, 13 euro/ MWh în 2020, respectiv 2021 şi 14,5 euro/MWh începând cu anul 2022.
Producătorii casnici ar putea furniza energie electrică în rețea
După anul 2023, ANRE poate propune reducerea impactului dacă constată o ofertă insuficientă de certificate verzi pe piață, în urma creșterii impactului la consumatorul final, coroborat cu consumul de energie electrică de la nivelul anului 2017
Un alt articol aprobat prevede că Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, poate elabora schema de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei electrice din surse regenerabile sub forma unei prime fixe pe tip de tehnologie, care se adaugă la preţul mediu al energiei electrice rezultat din tranzacţiile pe piaţa centralizată de energie electrică, ca şi alternativă la sistemul de promovare prin certificate verzi.