Un nou instrument digital îi ajută pe investitori să verifice sustenabilitatea fondurilor mutuale către care își direcționează banii. Cu ajutorul unei platforme online, ei pot verifica dacă managerii fondurilor investesc în activități care încurajează deforestările.
Platforma se numește“Deforestation Free Funds” și a fost creată de organizațiile Friends of the Earth și As You Sow. Cei care vor să investească în fonduri mutuale pot accesa o bază de date cu informații despre 6.500 de astfel de instrumente financiare.
Cum funcționează platforma care combate deforestările
Utilizatorii pot verifica dacă în portofoliile de acțiuni se află activități care presupun defrișarea pădurilor. Instrumentul mai evaluează raportarea la aspecte precum respectarea drepturilor omului și impactul de mediu. În curând, baza de date va fi extinsă. Va include și informații referitoare la aprovizionarea cu lemn, hârtie, vită, soia și zahăr.
Atunci când un individ nu este mulțumit de performanțele sau comportamentul fondului mutual în materie de sustenabilitate, are le dispoziție o întreagă listă de alte fonduri mai responsabile. Astfel, forțează administratorii fondurilor să evalueze sustenabilitatea activităților în care investesc.
Prin inițiativa Carbon Action, organizația Carbon Disclosure Project a demonstrat deja că investitorii sunt dispuși să țină cont de impactul asupra mediului a fondurilor pe care le dețin. Un grup de investitori cu un capital de 22 de trilioane de dolari au reușit să reducă emisiile cu 641 de milioane de tone de carbon.
De ce este e necesară platforma care combate deforestările
În prezent, 10% din industria producătoare de ulei de palmier este finanțată prin fonduri mutuale. Uleiul de palmier nu lipsește din produse comune, precum margarina, înghețata, săpunul sau șamponul. Este preferat întrucât, dintre toate culturile uleioase, plantațiile de palmieri sunt cele mai productive.
Însa cultivarea palmierului este strâns legata de despăduririle care au loc în zonele tropicale, în special în Indonezia și Malaezia. Producatorii taie adesea suprafețe extinse de păduri, pe care apoi le incendiază, ca să le pregătească pentru culturile de palmieri.
Pădurile tropicale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a stoca dioxid de carbon. Ar putea absorbi, de exemplu, de 7 ori cantitatea emisă prin arderea combustibililor fosili în anul 2008. În plus, acestea adăpostesc sute de specii de animale și plante, unele pe cale de dispariție. Urangutanii sunt doar un exemplu. În ultimii 20 de ani, 90% din habitatul lor natural a fost distrus.