Investițiile în regenerabile în 2014, aproape de nivelul istoric

În creștere cu 16% față de 2013, investițiile în energia verde au atins în 2014 suma de 310 miliarde dolari la nivel mondial, apropiindu-se de nivelul istoric de 317,5 miliarde dolari, atins în 2011, potrivit unui bilanț realizat de Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

 

 

Lider incontestabil pe piața mondială în investițiile în energie ”curată” este China, care și-a autodepășit recordul anterior cu 32% înregistrând în 2014 investiții în solar de 51,8 miliarde dolari. Statele Unite urcă pe locul al doilea și vin în 2014 cu 51,8 miliarde dolari investiții în energia ”curată”, creșterea față de 2014 fiind de 8%. O evoluție importantă a fost observată și în Brazilia, care a ajuns la un record de 88% creștere față de 2013, investițiile sale în energie solară ridicându-se la 7,9 milioane dolari, scrie 20minutes.fr.

La polul opus se află Europa, unde investițiile aproape că stagnează, creșterea înregistrată fiind de numai 1%, cu 66 miliarde dolari investiți pe piața energiei ”curate”. Sectorul solar este cel câștigător în 2014, jumătate din investiții concentrându-se pe panourile solare, fiind urmat de eoliene și de tehnologiile inovatoare, cum ar fi rețelele inteligente sau metodele de stocare a energiei. În schimb, investițiile în biomasă au înregistrat o scădere de 10%, cele în microhidrocentrale de 17%, iar afacerile cu biocarburanți au fost în scădere cu 7%.

Preocuparea companiilor pentru energiile curate a suscitat și interesul piețelor financiare pentru acest segment. Emisiile de acțiuni bancare au atins după șapte ani un nivel-record de 18,7 miliarde dolari, în creștere cu cu 52% față de 2013. Şi tranzacțiile cu certificate verzi (destinate finanțării de proiecte menite să protejeze mediul înconjurător) au fost deosebit de performante în 2014. Sumele încasate în aceste tranzacții s-au ridicat la 38 miliarde dolari, fiind de două ori și jumătate mai mari decât în 2013. În ciuda acestor recorduri, 2015 se anunță totuși nesigur din punctul de vedere al investițiilor pe piața de energie ”verde”, din cauza scăderii prețului la petrol, factor nefavorabil din start regenerabilelor.

Citește și:

Orașul subacvatic alimentat cu energii regenerabile

 Peru: Energie solară, gratuită, pentru 2 milioane de săraci

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri