Haosul si birocratia rigida din sistemul de reglementare al pietei energiei din Bulgaria sunt cele mai mari obstacole in atragerea investitiilor straine in energii regenerabile, comenteaza un analist bulgar din domeniu, citat de agentia Novinite.com.
Zlatin Sarastov, analist al firmei de consultanta Amphora Capital din Sofia, subliniaza ca intentiile recent anuntate ale companiei Toshiba, de a investi in parcuri eoliene in Bulgaria, ar trebui sa alerteze guvernul cu privire la asteptarile pe care le au marii investitori legat de predictibilitatea reglementarilor din sectorul energiei.
Potrivit analistului, perioada prea lunga de obtinere a profitului in urma investitiei si fluctuatiile de preturi la echipamente se combina cu lipsa de certitudine si transparenta privind dezvoltarea infrastructurii energetice si a reglementarilor pietei energiei. Toate aceste neajunsuri pun pe fuga investitorii in energie regenerabila, subliniaza Sarastov.
Potrivit acestuia, si faptul ca reteaua nationala de electricitate bulgara are in prezent o capacitate redusa i-ar putea convinge pe investitori ca exista un risc prea mare pentru proiectele lor.
In prezent exista multe intarzieri legate de punerea in functiune a instalatiilor, ceea ce creeaza si conditii de santaj din partea oficialilor din sistem.
”Daca in 2009 am avut parte de realizarea unor proiecte verzi relativ mari, 2010 este anul marii pauze. Acest lucru a fost cauzat de o retorica politica iresponsabila si de managementul gresit. Mesajele venite din partea institutiilor statului sunt contradictorii”, atrage atentia analistul.
”Guvernul bulgar nu mai poate astepta. E nevoie urgenta de o imbunatatire a imaginii. Investitia Toshiba a venit intr-un moment foarte bun. Probabil va ajuta la inlaturarea indoielilor pe care le au alti investitori si va da drumul acestui sector”, a mai spus acesta.
Cititi si:
Legislatie ambigua si ”taxe de prietenie” – reteta afacerii eoliene in Romania
RAPORT: Birocratia si infrastructura limitata pun bete in roate investitiilor in eoliene