RAPORT: Birocratia si infrastructura limitata pun bete in roate investitiilor in eoliene

Cele mai mari probleme care incetinesc dezvoltarea sectorului energetic eolian din Romania sunt legislatia, capacitatea limitata de conectare la reteaua nationala de electricitate, ambiguitatea privind proprietatea terenurilor si birocratia stufoasa. Aceasta este concluzia raportului ”Bariere in investitiile in energia eoliana din Romania”, realizat de Lamar, o companie de consultanta ce dezvolta proiecte de energie a vantului in sud-estul Europei.

Potrivit documentului, in pofida unui potential de 14.000 MW, menit sa atraga investitori si dezvoltatori, in Romania au fost instalati anul trecut doar 14 MW. Raportul mai atrage atentia ca legea privind promovarea energiei din surse regenerabile nu este nici astazi pe deplin aplicabila. Aceasta in contextul in care stimulentele de la Uniunea Europeana pentru promovarea energiilor din surse regenerabile mai pot fi acordate doar pana in 2016, noteaza acelasi raport.

Mai multe obstacole decat oportunitati

Cu toate ca sunt amintite atat oportunitatile, cat si obstacolele in dezvoltarea unui proiect eolian, autorii raportului se focuseaza, dupa cum o arata si titlul, pe problemele din sistem. De asemenea, cu toate ca admit interesul investitional ridicat pentru piata romaneasca, reprezentantii Lamar pun la indolaia profitabilitatea acesteia.

”Cu un potential estimat la 14.000 MW, Romania este vazuta ca o noua oportunitate pentru investitorii in energia eoliana. Dar este ea o optiune profitabila?”, se intreaba retoric autorul Markus Vrieling, consultant in domeniul energiei regenerabile la ”HERM International Consultants” si CEO al companiei Lamar.

In prezentarea raportului sunt amintite cele doua proiecte de amploare derulate in prezent in Romania – CEZ (600 MW) si Iberdrola (1.500 MW) – cu precizarea ca aceste investitii nu garanteaza eficienta pietei romanesti.

”Se anunta proiecte mari, iar unele sunt in curs de realizare, dar toate aceste bune intentii nu inseamna ca Romania este pregatita pentru ele”, se arata in prezentarea raportului.

Autorii documentului de 85 de pagini promit potentialilor investitori un inventar actualizat al situatiilor intalnite in dezvoltarea unui parc eolian in tara noastra. Investitorilor li se pun la dispozitie date despre legislatie, posibilitati de finantare, conectarea la reteaua nationala si birocratie, ”intr-o tara in care regulile si reglementarile se schimba constant”.

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri