Proiectele de investitii în unitati de productie a energiei din carbune vor duce la o crestere a pretului acestui combustibil, iar sectorul trebuie restructurat inclusiv prin reducerea numarului de angajati, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Serban.
"Proiectele de investitii vor mari pretul carbunelui, dar nu ne putem delimita de acest sector, chiar daca este poluant. Dar sectorul trebuie restrucutrat, atat ca eficienta a centralelor, cat si ca numar de personal", a afirmat Serban, la conferinta Mediafax Talks about energy.
El a adaugat ca Romania trebuie sa devolte sectorul nuclear în stransa legatura cu cel de minerale.
"Uraniul trebuie sa fie dezvoltat, trebuie sa exploram si ultimele zacaminte pe care le mai avem, sa ne dezvoltam relatiile, precum cele cu Kazahstanul. Apoi ne vom gandi la o tehnologie de ultima ora, daca vom mai construi o centrala nucleara, asa cum noi politic ne-am angajat. În 2-3 ani ne vom adapta strategia la cea europeana" , a continuat Serban.
Romania intentioneaza sa colaboreze cu Kazahstanul în privinta exploatarii uraniului pentru productia de energie în centrale nucleare.
Singura unitate nucleara din Romania, de la Cernavoda, functioneaza cu doua grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare, care asigura circa 18% din consumul national. Alte doua reactoare, cu puteri similare, vor fi construite pana în 2015- 2016, în urma unei investitii estimate la patru miliarde de euro.
O a doua centrala nucleara ar urma sa fie construita pana în 2030, termen extins cu zece ani fata de estimarile anterioare ale autoritatilor, si va avea 1.000 MW.
Foto: Anita Vizireanu