Investitii majore in reteaua energetica

Uniunea Europeana doreste ca pana in 2020 energia regenerabila sa reprezinte 20% din totalul necesarului de energie. Aceasta crestere inseamna, insa, cheltuieli legate de schimbari si de extinderea retelei energetice existente potrivit unui studiu privind Reteaua Europeana pentru Energia Regenerabila efectuat la cererea Comisiei pentru Industrie, Cercetare si Energie a Parlamentului European.

Obiectivul principal al studiului a fost identificarea schimbarilor de infrastructura necesare pentru cresterea utilizarii resurselor regenerabile de energie. Studiul sugereaza ca integrarea energiei regenerabile in retea va consolida competitivitatea si va creste siguranta furnizarii. insa aceasta integrare cere investitii majore.

Multi producatori de energie care folosesc resursele regenerabile sunt situati departe de marile centre de consumatori – de exemplu, turbinele eoliene se situeaza in principal in zonele de coasta. Majoritatea panourilor fotovoltaice se afla in Europa Centrala si de Sud, iar eolienele in Europa de Nord. Pentru folosirea acestui tip de energie este necesara o mai buna retea de transport. Studiul estimeaza ca energia eoliana va avea costuri acceptabile pe pietele europene pana la sfarsitul deceniului, iar cea solara pana in 2015 (in Europa Centrala si de Sud).

Studiul sugereaza ca prioritati consolidarea interconexiunilor intre rezervele scandinave si centrul Europei si cresterea capacitatii comerciale intre Spania/Portugalia si Franta.

Transelectrica trebuie sa investeasca 500 milioane euro in modernizarea retelei

Investitiile necesare pe care Transelectrica trebuie sa le faca, pana in 2020, pentru modernizarea retelei de transport al energiei se ridica la 500 de milioane de euro, a declarat directorul general al Departamentului Energie, Petrol si Gaze Naturale din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Alexandru Sandulescu.

„Transelectrica trebuie sa investeasca 500 de milioane de euro, pana in 2020, in modernizarea retelei de transport pentru a putea face fata cantitatii de energie produse din sursele regenerabile”, a declarat Sandulescu.

Potrivit acestuia, pana in 2015, procentul de electricitate produsa din surse regenerabile trebuie sa ajunga la 35%, iar, pana in 2020, la 38%.

Foto: europarl.europa.eu

Cosmin Zaharia

Citeste:

Transelectrica: Investitii necesare de 500 milioane de euro, in modernizarea retelei electrice

In 2013 vom avea mai multe eoliene decat Austria si Grecia

spot_img

Ultimele știri