Romania a investit anul acesta peste 200 milioane euro in infrastructura de aparare impotriva inundatiilor, precum si in alte lucrari de asigurare a surselor de apa si protectia mediului, potrivit unui anunt al Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR).
Cei mai multi bani (102,6 milioane euro) au provenit din credite externe rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Celelalte fonduri au fost obtinute de la bugetul de stat (42,5 milioane euro) si de la Fondul pentru Mediu (60,3 milioane euro).
Din totalul de 366 obiective de investitii derulate, ANAR va finaliza si va pune in functiune pana la sfarsitul anului 82 obiective de investitii. Cele mai multe dintre acestea sunt amplasate in bazinul hidrografic, Olt (20), Siret (17), Mures si Jiu (in fiecare, cate 10 obiective de investitii), Somes-Tisa (6), Banat si Arges-Vedea (5), Prut-Barlad (3), si cate 2 in bazinele hidrografice Dobrogea-Litoral, Buzau-Ialomita si Crisuri. Celelalte lucrari au fost incepute in anii trecuti si, in functie de fondurile alocate si sursele de finantare, vor fi finalizate anii imediat urmatori.
Milioane de euro pentru identificarea zonelor de risc
Pentru anul 2011, ANAR intentioneaza sa depuna cereri de finantare si sa acceseze fonduri europene, pe AXA 5 POS Mediu, in valoare de 322,5 milioane euro (cu cofinantare de la buget).
In prezent, valoarea proiectelor propuse de ANAR spre finantare, prin POS Mediu, se ridica la 500 milioane euro. Pentru o parte din aceasta suma (200 milioane euro), autoritatile nu au identificat insa, pana in prezent, o sursa de cofinantare.
Pe lista proiectelor de anul viitor se afla realizarea Master-Planului si elaborarea hartii de inundabilitate pentru bazinul hidrografic Prut-Barlad (proiect in valoare de 67 milioane euro). De asemenea, autoritatile intentioneaza sa realizeze hartile de hazard pentru 10 bazine hidrografice (40 milioane euro).
”No regrets measures”
Pentru anul urmator, ANAR are in plan obtinerea de finantari pentru 20 de lucrari urgente pentru prevenirea si reducerea riscului la inundatii, considerate ca fiind prioritare (“No Regrets Measures”) a caror valoare se ridica la 147 milioane euro. 80% din aceasta suma (125 milioane euro) vor proveni din fonduri europene, iar 20 % va reprezenta finantarea din partea statului roman.
Dintre aceste lucrari, 4 sunt in bazinul hidrografic Siret, cate 3 in bazinele Olt, Jiu si Buzau, cate 2 in bazinele Mures, Crisuri si Somes si cate 1 in bazinele Arges-Vedea si Banat. Pentru 10, din cele 20 de lucrari, au fost depuse deja cererile de finantare la Ministerul Mediului si Padurilor, care a ales 6 lucrari ca fiind considerate eligibile.
Planurile ANAR vizeaza si reluarea Proiectul Watman (Sistemul Informational pentru managementul integrat al apelor). Finantarea acestuia a fost aprobata de Guvern din fonduri de la bugetul de stat inca din anul 2006, dar a fost ulterior sistata din lipsa de fonduri.
Proiectul, in valoare de 144 milioane euro, consta in realizarea a 15 centre de intervenție rapida și de comanda si instalarea de senzori si echipamente de monitorizare a datelor la amenajari hidrotehnice, care ajuta la urmarirea comportarii barajelor in sistem automat.