Cercetătorii care încearcă să descopere misterele lumii subacvatice au acum la îndemână informații valoroase datorită unei echipe internaționale care a realizat un inventar al speciilor confirmate sau așteptate să producă sunete sub apă și care ar trebui să conducă la înțelegerea ecosistemelor acvatice.
Sub coordonarea lui Audrey Looby de la Departamentul de Pescuit și Științe Acvatice al Universității din Florida, cercetătorii caută informații despre 729 de mamifere acvatice, dar și alte tetrapode, pești și nevertebrate care produc sunete active sau pasive, scrie ScienceDaily.
În plus, inventarul include alte 21,911 specii considerate susceptibile să producă sunete.
Cu mai mult de 70% din suprafața Pământului acoperită de apă, majoritatea habitatelor planetei sunt acvatice, iar există o concepție greșită că majoritatea organismelor acvatice sunt silentioase.
Baza de date digitală cuprinzătoare, proaspăt publicată, referitoare la animalele cunoscute pentru a emite sunete este prima de acest fel și poate revoluționa știința marină și acvatică, au declarat cercetătorii.
„A asculta sunetele subacvatice poate dezvălui o multitudine de informații despre speciile care le produc și este util pentru o varietate de aplicații, de la gestionarea resurselor piscicole, detectarea speciilor invazive, îmbunătățirea rezultatelor restaurării și evaluarea impactului mediului uman„, a spus Looby, care a contribuit și la crearea FishSounds, o inventar globală și cuprinzătoare a cercetărilor privind producția de sunete la pești.
Cercetarea echipei, intitulată „Inventar global de specii categorizate în funcție de sunetul subacvatic cunoscut”, a fost publicată luni în Scientific Data și a implicat 19 autori din șase țări, finanțare de la Fundația Richard Lounsbery și secole de eforturi științifice pentru a documenta sunetele subacvatice.
„Înțelegerea modului în care speciile marine interacționează cu mediul lor este de importanță globală, iar disponibilitatea liberă a acestor date reprezintă un pas major către atingerea acestui obiectiv„, a declarat Kieran Cox, membru al echipei de cercetare și bursier al Consiliului Național de Cercetare Științifică și Inginerească al Canadei.
Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu sunetele balenelor sau delfinilor, dar sunt adesea surprinși să afle că multe specii de pești și nevertebrate folosesc, de asemenea, sunete pentru a comunica, a spus Looby.
„Setul nostru de date ajută la demonstrarea cât de răspândită este producția de sunete subacvatice într-adevăr, în rândul unei varietăți de animale, dar și că avem încă multe de învățat„, a adăugat ea.
Citește și: Încălzirea globală face ca numărul țânțarilor să crească