Daunele economice cauzate de inundațiile de coastă din Europa ar putea atinge aproape 1 trilion de euro pe an până în 2100 dacă nu vor fi luate măsuri de adaptare la schimbările climatice, conform unui nou studiu.
În cadrul studiului, cercetătorii au luat în considerare modele climatice ale nivelului mării și prognoze ale dezvoltării socioeconomice pentru a evalua daunele care vor avea loc până la sfârșitul secolului fără alte măsuri de adaptare.
Conform estimărilor, daunele economice cauzate de aceste evenimente extreme vor crește de la 1.25 miliarde de euro pe an în prezent la 93-961 miliarde de euro pe an până în 2100, depinzând de situația socioeconomică din viitor.
Cercetătorii au analizat situația din 24 de țări europene. Coasta europeană se întinde pe mai mult de 100.000 de kilometri, iar multe dintre zonele de coastă sunt foarte dezvoltate și populate.
Ei au luat în considerare trei scenarii socioeconomice (SSP):
- „sustenabilitate”(SSP1), în care lumea face tranziția graduală către un mod de trai sustenabil, iar emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse suficient pentru a aduce o încălzire de 2-3 grade Celsius până în 2100. În cazul acestui scenariu, daunele estimate sunt de 156 miliarde de euro.
- „lume fragmentată” (SSP3), în care țările se concentrează pe propria dezvoltare regională în detrimentul dezvoltării globale, iar temperaturile globale ating 4-6 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100. În acest caz, daunele estimate ating 93 miliarde de euro până în 2100.
- „dezvoltare bazată pe combustibili fosili” (SSP5), în care țările continuă să exploateze combustibili fosili. Daunele anuale estimate ating 961 miliarde de euro până în 2100.
În toate scenariile, cea mai afectată țară europeană va fi Marea Britanie, unde 1.1 milioane de oameni vor fi expuși la inundații de coastă până în 2100, iar daunele s-ar putea ridica la 236 miliarde de euro, urmată de Franța și Norvegia.
Creșterea nivelului mării ar putea să elimine internetul
Autorii au evaluat și posibilele daune cauzate de inundații de coastă pe termen scurt. Până la mijlocul acestui secol, acestea ar putea fi între 13 miliarde și 39 miliarde de euro, depinzând de scenariu.
De asemenea, cercetătorii au calculat daunele în raport cu Produsul Intern Brut. În funcție de scenariu, Europa ar putea pierde 0.06-0.09% din PIB până în 2050, și 0.29%-0.86% din PIB până în 2100. În prezent, daunele cauzate de inundații de coastă reprezintă în jur de 0.01% din PIB-ul european.
Norvegia ar putea suferi daune echivalente cu 1.7-5.9% din PIB până în 2100, iar daunele din Cipru ar putea echivala cu 1.7-8.3% din PIB.
Conform studiului, inundațiile cauzate de râuri în Europa sunt în prezent mult mai dăunătoare din punct de vedere economic decât inundațiile de coastă. Însă acest fapt se va schimba dacă nu vor fi luate măsuri mai drastice de protecție împotriva inundațiilor. Michalis Vousdoukas, oceanograf la European Joint Research Centre și autor principal al studiului, a dat mai multe detalii pentru Carbon Brief:
„În viitor, inundațiile de coastă devin de patru ori mai importante decât inundațiile cauzate de râuri, din cauza factorului accelerant care este creșterea nivelului mării. Inundațiile de coastă se vor schimba atât de mult, vor fi daune mult mai mari, astfel încât vor deveni mai importante.”
Conform studiului, numărul oamenilor care vor fi afectați de inundații va crește de la 102.000 în prezent la între 530.000 și 740.000 până în 2050, fără luarea unor măsuri de adaptare. Până în 2100, până la 3.7 milioane de europeni ar putea fi afectați de inundațiile de coastă.