Inundati si de zapezi, si de ape?

Odata cu venirea primaverii, cantitatile incalculabile de zapada, care au pus stapanire pe Romania, ar putea sa se transforme in suvoaie de apa.

Iar, potrivit unui calcul simplu, un singur metru cub de zapada, topita, ar putea sa dea nastere la nu mai putin de 1.000 de litri de apa.

Nimeni nu poate calcula insa cata zapada a cazut in Romania, in ultimele saptamani, dominate de ninsori extrem de abundente, si nici ce va urma.

Un lucru este insa cert, sunt sute de localitati ingropate in peste 4 metri de nea, iar casele ale caror acoperisuri abia se mai zaresc, zidite sub cantitati uriase de zapda, pot fi luate de ape, odata ce vor creste temperaturile, probabil la inceputul lunii martie.

Deja oamenii din zonele afectate de zapada se gandesc la inundatii devastatoare, iar riscul ar putea fi si mai mare, daca topirea zapezilor ar fi insotita de ploi.

Asupra acestui eventual pericol a avertizat, in urma cu catva timp, si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care, in perioada 1979-1984, a condus Consiliul National al Apelor, cat si actualul prim-ministru, Razvan Mihai Ungureanu.

Romania geme, deocamdata, sub zapezi, iar cu troienele, care ingroapa si drumurile, si casele, se lupta inclusiv comitetele de urgenta, intrunite in zonele afectate, in special in judetele Vrancea, Buzau, Ialomita si Calarasi.

Scenariul unor viitoare inundatii, greu de prevazut

Un astfel de scenariu, in care tara va fi cuprinsa de ape, este insa relativ greu de prevazut, deoarece, potrivit meteorologilor, exista mai multi factori care trebuie luati in calcul.

Deocamdata, nu se stie cu certitudine cand temperaturile vor incepe sa creasca, fenomen ce va duce la topirea zapezii, sau daca, in aceeasi perioada, vor fi semnalate si ploi, ca sa se poata vorbi despre un efect cumulat al topirii zapezilor, insotita de ploi.

“Exista riscul, ca in orice alta primavara, ca efectul cumulat al topirii zapezii si al aparitiei ploilor sa duca la inundatii. Deocamdata este prea devreme sa vorbim despre acest lucru care ar putea sa se petreaca odata cu incalzirea vremii”, a declarat, pentru Green Report, climatologul Roxana Bojariu.

Hidrologii si meteorologii, rezervati

In cazul in care vor aparea aceste fenomene, zonele amenintate, potrivit statisticilor, ar putea fi sudul si sud-estul Romaniei, unde ar putea fi semnalat, in functie de gravitatea situatiei, chiar si cod portocaliu de inundatii.

“La inceputul lunii martie, zapezile ar putea incepe sa se topeasca si, in acest caz, ar putea aparea si inundatii. Insa, Institutul National de Hidrologie nu a dat pana acum nicio avertizare in acest sens. Daca va fi cazul, autoritatile si cetatenii vor fi atentionati din vreme. Insa, nici in anul 1954, cand au fost caderi mai mari de zapada, nu au existat riscuri mari de inundatii. In plus, nu putem face comparatii, deoarece nu stim exact, in acest moment, care va fi nivelul precipitatiilor din aceasta primavara, deoarce nu a fost emisa o prognoza meteo”, a explicat, pentru Green Report, Petru Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis si astazi cod portocaliu pentru ninsori abundente pentru 20 de judete din Muntenia, Oltenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Vremea se va incalzi insa, odata cu venirea primaverii, care, calendaristic, este destul de aproape.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri