Ordinul Arhitecților din România, filiala București, cere Primăriei București să includă în Regulamentul privind elaborarea planurilor de amenajare peisagistică a spațiilor verzi o serie de reglementări referitoare la lucrările de întreținere a coronamentului arborilor. Reprezentanții OAR atrag atenția asupra intervențiilor abuzive care au avut loc de la începutul anului 2016 și susțin că măsurile propuse vor împiedica repetarea situațiilor de acest tip.
La începutul lunii aprilie, Primăria Municipiului București a publicat pe site-ul instituției un proiect de hotărâre referitor la elaborarea și avizarea planurilor de amenajare peisagistică a parcurilor, a grădinilor publice, a scuarurilor și a spațiilor verzi aferente căilor de circulație sau cursurilor de apă din București.
Planul conține o serie de măsuri benefice, precum aceea de a încuraja plantarea vegetației perene în detrimentul florilor sezoniere. Totuși, conform OAR, are o lacună: nu include reguli clare referitoare la condițiile în care se poate realiza toaletarea arborilor.
De ce trebuie reglementată toaletarea arborilor
Încă din luna februarie a acestui an, mass-media și cetățenii au atras atenția asupra modului în care se realizează toaletarea copacilor în București. HotNews.ro semnala „ciuntirea” arborilor din Cimitirul Evreiesc, iar utilizatorii postau pe rețelele sociale poze cu copaci tăiați necorespunzător.
Conform datelor disponibile pe Internet, prin toaletare nu ar trebui să se taie mai mult de 30% din coronamentul arborilor. Or, imaginile publicate de cetățeni sugerează încălcarea regulilor, iar textul care le însoțește demonstrează indignarea societății civile.
Apocalipsa copacilor continuă! Fără a avea studii de silvicultură, pot sa trag concluzia că aceasta ciunțire a copacilor, care a devenit programatică, de peste 1 an, afectează sănătatea copacilor. Sub pretextul prevenirii căderilor copacilor, crengilor pe oameni și bunuri, sunt ciuntiți copaci din parcuri, unde nu reprezintă niciun pericol! Pericolul este ca noi să nu mai beneficiem de oxigenul pe care copacii îl produc în urma procesului de fotosinteză. Dacă nu mai au crengi, copacii nu mai pot genera oxigen!!! Mai mult, daca crengile sunt amputate, copacii sunt expuși agresiunii bacteriilor și pot muri! Lucru care se si întâmplă, după cum vedem în jurul nostru! Am luat legatura cu șeful Gărzii de Mediu pe Ilfov și mi-a spus că aceasta campanie de „toaletare” se face respectând cadrul legal. Poate pe hârtie… În realitate, iată ce se întâmplă! În foto sunt copacii din parcul Vilei Minovici, care erau foarte periculoși si iată au fost … toaletați! Ce parere aveți, dragi prieteni?
Ce soluții propune OAR pentru toaletarea arborilor
Regulamentul propus de Primăria București menționează faptul că toaletarea arborilor se va putea face fără avizare. Se precizează, totuși, scopul și instrumentele cu care trebuie realizată această operațiune:
Lucrările de întreținere au ca scop buna dezvoltare a elementelor vegetale și compoziționale și păstrarea viabilității acestora, precum și a calităților acestora estetice și funcționale. […] Tăierile care vizează coronamentul arborilor vor fi efectuate cu mașini și utilaje prevăzute cu nacelă, care permit realizarea intervențiilor fără urcarea/sprijinirea propriu-zisă pe trunchiurile arborilor.
Prin adresa înaintată autorităților, OAR cere includerea toaletării pe lista operațiunilor care au nevoie de avizare, crearea unui „registru public cu operatori economici acreditați și calificați pentru realizarea intervenției” și a unei liste cu arborii care vor fi toaletați, corelarea subcontractării acestor operatori cu Legea Achizițiilor Publice și realizarea unui ghid de intervenții în reducerea coroanei arborilor urbani.
În data de 17 martie 2016, Green Report a solicitat Comisariatului Municipiului București clarificări cu privire la toaletările realizate de la începutul anului. Până acum, nu am primit niciun răspuns oficial, însă perioada de 30 de zile în care autoritățile ne pot răspunde, conform legii, nu a trecut încă.