Tranziția energetică din Germania este fezabilă din punct de vedere tehnic și că elementul de bază al viitorului sistem energetic este o infrastructură inteligentă și bine dezvoltată, porivit rezultatelor proiectului ESIGNETZ condus de E.ON și finanțat de Ministerul Federal German pentru Economie și Energie. De la începutul anului 2017, un număr de 46 de parteneri de proiect au lucrat împreună în regiunile din Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat și Saarland, pentru a dezvolta soluții accesibile pentru o viață sustenabilă, sigură și în același timp un sis-tem energetic eficient, din punctul de vedere al costurilor.
În faza finală a proiectului, centralele individuale din subproiectele DESIGNETZ, care pot absorbi sau elibera energie în mod flexibil, au fost inte-grate în sistemul general. Astfel, pentru prima dată, a fost creată o comuni-care bidirecțională între centralele tehnice reale și așa-numitul sistem Cockpit. De exemplu, a fost posibil ca un sistem de stocare a energiei să comu-nice câtă energie ar putea stoca sau alimenta în rețea. Sistemul Cockpit a evaluat flexibilitatea oferită, adică a clasificat-o în funcție de posibilele schimbări meteo, timpi de răspuns și defecțiuni tehnice. În plus, a reușit să integreze sistemele tehnice într-un sistem de furnizare a energiei simulat, al anului 2035, și astfel să evalueze performanța și stabilitatea acestuia.
Proiectul a demonstrat cu sistemul Cockpit că asigurarea adaptării este individuală și respectă diferite procese și standarde. Atunci când se implementează un sistem energetic descentralizat, este, prin urmare, important să se integreze tehnologia digitală în rețele pentru adaptabilitatea rapidă la fluctuațiile de producție și consum. Flexibilitatea vine, de exemplu, de la consumatorii industriali flexibili, de la electromobilitate, de la instalațiile de depozitare sau de la generarea de hidrogen verde. Condițiile preliminare pentru aceasta sunt stimulentele pe piețele relevante și o mai mare digitalizare a rețelelor și instalațiilor.
Concluzia este că un viitor sistem energetic bazat exclusiv pe generarea re-generabilă poate funcționa dacă adaptabilitatea tuturor sectoarelor este exploatată în același timp și infrastructura rețelei este extinsă în mod inteligent. Pentru aceasta, o importanță deosebită îl are sistemul descentralizat al operatorilor de rețea de distribuție. Acest lucru necesită instrumente care fac rețeaua de deservire viabilă din punct de vedere economic, precum și condiții de investire competitive la nivel internațional și adecvate în ceea ce privește riscurile.
Proiectul a mai arătat că sistemul energetic al viitorului poate deveni reali-tate numai dacă are parte de o susținere largă din partea societății: tranziția energetică trebuie să fie permisă de factorii politici și implementată împre-ună cu companiile și cetățenii.