Ministrul Mediului, împotriva interzicerii totale a tăierilor de pădure. Pașca-Palmer explică de ce

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu va interzice în totalitate tăierea pădurilor pentru o perioadă de 10 ani, așa cum i s-a tot solicitat. Ministrul Cristina Pașca-Palmer a explicat de ce, într-o emisiunea difuzată la Digi24.

defrisarilor taieri de padure

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a declarat că este împotriva măsurii prin care statul ar interzice tăierea pădurii timp de 10 ani. O astfel de lege a fost adoptată anul acesta în Albania. Ministrul a explicat însă faptul că România nu are nevoie de o inițiativă similară.

Nu este o măsură fezabilă. Pădurea, ca să fie bine gestionată, de fapt ea trebuie să fie tăiată, conform amenajamentelor silvice. Sunt anumite specii care au nevoie să fie tăiate, ca să se poată regenera și să poată să crească arborii cu adevărat sănătoși, în special la molid.

Pe lângă argumentele ce țin ce biodiversitate, Pașca-Palmer a prezentat și motivații economice:

În România, contrar percepției publice, că se exportă foarte mult buștean, noi de fapt importăm de 3 ori mai mult buștean decât exportăm. În România se exploatează 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an. Din aceștia, numai 400.000 de metri cubi, deci 2%, merg la export. De 3 ori mai mult se importă. Și apoi, nu este economic sustenabil pentru mica industrie de prelucrarea a lemnului pe care o avem. Am omorî această industrie și niște sute de mii de locuri de muncă.

Pe de altă parte, ministrul susține că a creat legislația și instrumentele necesare pentru a diminua tăierile ilegale.

Inspectorul Pădurii luptă împotriva defrișărilor

Acum aproape 2 săptămâni, Ministerul Mediului lansa Inspectorul Pădurii. Este vorba despre o aplicație pentru mobil prin care cetățenii pot solicita informații despre un transport de lemne care li se pare suspect. Ei trebuie să introducă numărul mașinii, iar aplicația le spune dacă transportul este legal sau posibil ilegal. În cel de-al doilea caz, utilizatorii pot suna la 112, pentru a solicita verificarea transportului.

În prima săptămână de la lansare, aplicația a fost descărcată de 20.000 de utilizatori. Ministrul crede că este o metodă eficientă prin care se poate lupta împotriva defrișărilor ilegale.

„Ne-am dorit să îl implicăm pe cetățean în monitorizarea situației pădurilor. În România, dintre toate subiectele de mediu pe care le gestionez, pădurile au cea mai mare sensibilitate.”

Cristiana Pașca-Palmer a mai explicat faptul că fenomenul defrișărilor totale este în acest moment ținut sub control și că modul de operare a celor care defrișează ilegal s-a schimbat:

Fenomenul defrișărilor la ras este foarte mult diminuat și aș putea să spun că anul ăsta nu s-a întâmplat o astfel de defrișare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, mai sofisticat, un copac aici, un copac dincolo. Per total, volumul e mare, însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot, măcar lași un pic de posibilitate pădurii să se regenereze.

Cu toate măsurile luate, ministrul recunoaște însă că fenomenul încă există:

Oprirea completă a tăierilor ilegale nu e ceva ce poți să faci într-un an de zile. Mai ales când sistemul funcționează așa de foarte mulți ani.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri