Planurile de interzicere a pungilor din plastic de unica folosinta sunt o diversiune de la realele probleme ecologice, sustine profesorul Chris Coggins, consilier al guvernului britanic, expert in probleme de deseuri si reciclare, citat de BBC News.
Expertul considera ca acesta strategie a guvernului permite supermarketurile sa paseze responsabilitatea catre clienti. Acesta a mai spus ca supermarketurile ar putea ajuta in influentarea domeniului amabalajelor, decat sa treaca problema in sarcina consumatorilor. Pe de alta parte, guvernul sustine ca oamenii vor sa vada actiuni de reducere a folosirii pungilor din plastic.
„Supermarketurile au un rol mult mai mare de jucat influentand modul de ambalare pe care il folosesc”, a declarat profesorul Chirs Coggins. „Acestea au puterea pentru ca decid ce cumpara in functie de ambalaj. Problema este ca, prin focusarea pe consumator, ei distrag atentia de la ce ar trebui sa faca cu adevarat”, a declarat acesta.
„Pungile din plastic sunt o forma vizibila de mizerie, dar in realitatea reprezinta o proportie mica din deseuri si din consumul de petrol”, a declarat expertul. „Astfel ca, din punct de vedere al resurselor generale, este o problema mai mult vizuala decat esentiala”, a adaugat acesta.
La randul sau, ministrul britanic al Mediului, Joan Ruddock, a recunoscut ca pungile din plastic de unica folosinta sunt o mica parte a problemei deseurilor. „Stim ca publicul este de partea noastra. Ei vor actiuni”, a declarat aceasta.
Retailerii britanici ofera aproximativ 13 miliarde de pungi din plastic de unica folosinta in fiecare an. Guvernul a stabilit un obiectiv voluntar de reducere a folosirii pungilor din plastic cu un sfert in fiecare an. Sectorul de retail reprezinta 7% din consumul de energie pentru cladiri din Marea Britanie, emitand peste 5 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.
Profesorul Chris Coggins a criticat, de asemenea, masurile luate de fiecare retailer in parte pentru reducerea folosirii pungilor din plastic. El a declarat ca din cauza faptului ca nu exista masuri uniforme la nivel national, clientii sunt derutati. Printre retailerii britanici care taxeaza pungile din plastic in scopul reducerii folosirii lor se numara Marks&Spencer, Aldi sau Lidl.