Interzicerea pungilor din plastic ar face mai mult rau decat bine

Industria materialelor plastice din Canada critica miscarea de eliminare a pungilor din plastic pentru cumparaturi, argumentand ca o astfel de interzicere ar putea face mai mult rau decat bine mediului, informeaza Reuters.

„Cred ca, vorbind la modul general, a existat intotdeuna un sentiment anti-plastic”, a declarat Serge Lavoie, presedinte si CEO al Asociatiei din industria materialelor plastice din Canada (CPIA).

La inceputul saptamanii, Comitetul de Control al Bauturilor din Ontario (LCBO), provincie care detine 598 de magazine, a anuntat ca va inlocui pungile din plastic, in efortul de a deveni mai prietenoasa cu mediul si va oferi in schimb pungi din hartie sau din materiale refolosibile.

Astfel, LCBO s-a alaturat unei liste tot mai mare de retaileri si municipalitati din intrega Canada, dar si din alte tari, care intentioneaza sa interzica sau sa inlocuiasca pungile din plastic.

Totusi, CPIA contesta faptul ca interzicerea pungilor din plastic va schimba comportamentul consumatorului, existand posibilititatea ca masura sa duca la o cantitate si mai mare de deseuri din plastic pe masura ce oameni trec pe alternative.

Dupa ce Irlanda a impus o taxa pentru pungile din plastic de cumparaturi in 2002, consumatorii irlandezi au cumparat toti sacii de gunoi din plastic de pe rafturile magazinelor. Cantitatea de pungi din plastic a scazut cu 91% insa, in final, s-a inregistrat o crestere de 21% a plasticelor folosite, conform Asociatiei Ambalajelor si Industriei Peliculei.

"Consumatorii din Canada vor reactiona la fel in fata interzicerii pungilor din plastic pentru cumparaturi", arata un raport recent al CPIA.

O alternativa mai buna o reprezinta intensificarea programelor de reciclare existente pentru refolosirea pungilor din plastic, a declarat Lavoie.

Piata pentru reciclarea pungilor este estimata a fi la 2 miliarde de dolari in America de Nord.

Beatrice Olivastri, director executiv al organizatiei Friend of the Earth Canada, a declarat ca industria a avut la dispozie zeci de ani ca sa dezvolte cu succes programe de reciclare dar a preferat "sa evite investitia".

"Nu am incredere, pe baza performantelor din ultimi 20 de ani ai industriei materialelor plastice, ca acestea au facilitati viabile de reciclare eficiente", a declarat Olivastri.

Conform Environment Canada, canadienii consuma in fiecare an 55 de milioane de pungi din plastic pentru cumparaturi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri