INTERVIU: Modificarea Legii Vânătorii: necesară sau abuzivă?

Specialiștii de mediu se tem că odată cu modificarea Legii Vânătorii, împușcarea ursului brun va deveni un fenomen scăpat de sub control. De ce pregătește Coaliția Natura 2000 o scrisoare către Comisia Europeană?

Dan Trifu, vicepreședintele Fundației EcoCivica, președintele Federatiei Coaliției Natura2000 și un activist de mediu cu reputație a opinat pe marginea consecințele aspectelor votate de parlamentari în exclusivitate pentru Green Report:

  • „România ar putea plăti amenzi usturătoare la UE dacă se declanșează procedura de infringement pentru nerespectarea directivei europene care permite, totuși, extragerea exemplarelor problematice, dar interzice vânătoarea la trofeu.”
  • „A fost aruncată vina asupra ong-urilor de mediu. Noi nu ne-am opus împușcării/eutanasierii urșilor problematici. Niciodată nu ne-am opus și nici nu ne vom opune.”
  • „Statul român primește 11 milioane de euro de la UE cu titlu gratuit să îndeplinească o singură măsură: să numere științific urșii de pe teritoriul României. A primit acești bani de vreo trei ani de zile, n-a mișcat nimic.” 
  • „Acum au dat și această lege care condamnă urșii la împușcare, dă liber la împușcat trofee! Căci asta face această lege, așa cum a spus aseară într-o emisiune tv fostul ministru Tánczos Barna, că pot veni vânători străini să vâneze, dar că vor avea grijă să nu vâneze la trofeu. Păi vânătorul străin vine să vâneze ursul de la tomberon? Vine clar să vâneze un trofeu!”
  • „Actualul ministru al mediului a început să-și schimbe optica pentru că e clar că încălcăm directiva europeană [privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică, n.red] și ne bagă [UE] imediat în infringement. Recent, la Euronews, a răspuns Comisia Europeană care a spus că este strict interzisă vânătoarea acestei specii de urs, protejată fiind, cu excepțiile pe care le-am menționat mai sus cu acești urși problemă.”
  • „De asemenea, legea mai face o altă nenorocire: evită avizul Academiei Române, forul superior care gestionează biodiversitatea în România, fostul ministru Barna motivând că Academia n-are specialiști în urși. Evită acest aviz care le spune că nu pot extrage mai mult de acei două sute și ceva de urși (cotă de prevenție) și patruzeci și ceva (cotă de intervenție) care au fost stabiliți [de catre Academia Romana].” 
  • „În anul 2018, s-a făcut o strategie a statului român de către Coaliția Natura 2000 care nu s-a pus în practică. Apoi în 2021 am revenit cu un act normativ, în care precizăm modul de intervenție la urs. Nici aceea nu s-a pus în aplicare. Cu acea strategie în mână, statul român nu a fost în stare să extragă exemplarele care vin la marginea drumului, sau pe cărare. Nici împotriva cetățenilor care îi ademenesc cu mâncare nu s-a luat vreo măsură.”
  • „Animalele ademenite la drumul mare sunt condamnate la moarte, așa cum spun specialiștii pe urs pe care îi avem în cadrul coaliției.”
  • „Un exemplu de bune practici este pădurea pe care o deține Fundația Conservation Carpathia în munții Făgăraș, care are trei fonduri de vânătoare și un exemplu de gestionare. (…) [Conservation Carpathia] a montat garduri electrice, a mers în gospodării, a văzut ce pagube au fost create, inclusiv la stâne, au achitat imediat aceste daune. Acum comunitatea lucrează frățește cu ong-ul respectiv, iar exemplarele problemă normal că au fost extrase (eutanasiate) din zonele respective.”
    • Măsurile pe care Coaliția Natura 2000, cu ajutorul WWF, le-au transmis de nenumărate ori autorităților sunt zece la număr. Printre care: 
    • să avem tomberoane care nu pot fi deschise și sparte de către urși
    • să montăm niște garduri electrice în zonele în care apar frecvent, să nu mai hrănim urșii la mai puțin de 10km de comunitate
    • să nu ne mai ducem urbanistic peste habitatul lor
    • să nu mai organizăm tot felul de concursuri (ex. Enduro) în habitatul ursului 
    • și să acordăm repede despăgubiri pentru pagubele create în gospodării și stâne.” 
  • „Noi acum pregătim o scrisoare către președintele României și Comisia Europeană: sperăm să găsim și niște parlamentari care să o atace la Curtea Constituțională, căci legea este clar neconstituțională. Nu prevede limitări, așa că vânătorii vor vâna la trofeu.
  • „Autoritățile sunt vinovate de moartea acelei fete, (…) de la fondul cinegetic, până la toate autoritățile competente.
Foto: urs in padure, de Brad/Flickr, https://www.flickr.com/photos/bradschafer/
Foto: urs in padure, de Brad/Flickr, https://www.flickr.com/photos/bradschafer/

Green Report a întrebat Ministerul Mediului dacă au găsit și alte soluții în vederea rezolvării administrării populatiei de urși și ce măsuri au fost luate până în prezent. Redăm în integralitate răspunsul:

„În anul 2018, Ministerul Mediului prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 625/28.06.2018 a aprobat Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România.

La acest moment Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează proiectul „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”. Obiectivele acestui proiect, prin care sunt implementate activitățile din Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, sunt următoarele:

  • Determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional și local, realizate prin studii genetice;
  • Reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor agricole și a bunurilor materiale;
  • Înființarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea și protecția ursului brun;
  • Determinarea zonelor de management al populației de urs brun la nivel național în vederea asigurării efectivului optim al populației de urs brun;
  • Îmbunătățirea capacității instituționale a ministerului mediului, apelor și pădurilor;
  • Organizarea unei campanii de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la conservarea populației de urs brun;

România își propune asigurarea unui management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, în vederea realizării coexistenței om-urs, precum și reducerea numărului de conflicte.

Există și alte măsuri de prevenție. Spre exemplu, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) s-a finanțat achiziția și montarea de garduri electrice, din bugetul de stat, cu un buget de 70.000.000 lei – bugetul a fost deja epuizat.

Totodata, prin diferite proiecte cu finanțare europeană au fost achiziționate garduri electrice care au fost distribuite populației, precum și câini ciobănești rasă carpatină.’’

CONTEXT: Parlamentarii au votat modificarea Legii Vânătorii prin care dau liber la împușcarea ursului brun, luni, 15 iulie. Această modificare, adusă în grabă după moartea unei tinere de 19 ani, a stârnit nemulțumiri în rândurile specialiștilor de mediu.

Amendamentul adus legii introduce noi cote de prevenție și de intervenție. Astfel, nivelul cotei de prevenție va fi de 426 de exemplare la nivel național, iar cel al cotei de intervenție, de 55 de exemplare administrate pe an.

Cota de prevenție înseamnă că urșii pot fi împușcați preventiv, fără să existe sau nu dovada că animalul a fost agresiv sau a atacat vreun om sau o gospodărie. Ceea ce înseamnă că asociațiile de vânători vor putea împușca la liber orice urs.

Cota de intervenție cuprinde mai multe tipuri de acțiuni: alungare, relocare, eutanasiere și împușcare.

Modificarea Legii Vânătorii a fost adoptată cu 214 voturi „pentru’’, 7 „împotrivă’’ și 23 de „abțineri’’.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în emisiunea „Jurnalul de seară’’ de la Digi24 că legea nu este suficientă și nu crede că împușcarea a 500 de urși din 8.000 va rezolva problemele.

spot_img

Ultimele știri