INTERVIU | László Borbély: „Esențialul e să ai o concepție, o viziune și după aceea să te organizezi. Noi asta am făcut în România din 2017.  ”

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ar trebui să stea la baza elaborării politicilor publice și să aducă împreună toți actorii relevanți interesați de subiect. Am stat de vorbă cu László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, pentru a vedea care este viziunea autorităților centrale și care sunt planurile viitoare în acest domeniu. 
 

Green Report: Ce schimbări ar trebui să aibă loc în politicile publice pentru a accelera progresul atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă?

László Borbély: În primul rând politicienii, Guvernele și nu numai din România, ar trebui să țină cont mai mult de ceea ce avem: instituții avizate care au o strategie, au o evaluare pe diferite ODD-uri [Obiective de Dezvoltare Durabilă – n. ed.]. Cel mai important e ca instituțiile statului și fiecare minister să analizeze pe baza unor indicatori și pe baza unor material. Să spună: ce ar trebui să facem noi pentru a avea o viață mai durabilă? 

Deciziile politice nu sunt numai pentru un an, sunt pe patru ani.

În acest sens, România e privită ca un centru regional puternic. Practic, noi am înființat Comitetul interdepartamental, parte a Guvernului României, cu Consiliul Consultativ. Aceștia sunt, cum îmi place să spun, înțelepții neamului, 34 de oameni din domenii diferite – academic, ong-istic. Ei puteau să vină numai dacă aveau un dosar foarte bun. Adică dacă au pus ceva de-a lungul timpului pe masa dezvoltării durabile.

Avem Coaliția pentru România, care este formată din 160 de entități. Ambasada Sustenabilității a promovat-o și acum toate aceste entități sunt partenerii noștri.  

Deci, noi am format acel cadru interinstituțional care înseamnă „să vedem cum putem diferite domenii să facem mai mult împreună” și funcționează.

În plus, noi ne-am angajat la unele coordonări de arii diferite. De exemplu, una este economia circulară unde noi coordonăm.

Deci avem Secretariat, avem cele 10 comisii și funcționează, și avem 12 ministere implicate.

Avem eficiența energetică a clădirilor, care este administrat financiar de Ministerul Dezvoltării, dar noi avem secretariatul.

A treia componentă, pe care am primit-o anul trecut, este cea legată de combustibilii alternativi, unde avem pregătită o ordonanță de urgență și strategia. De când am preluat-o noi, într-un an, am făcut mai mult decât ministerele în doi ani jumate, pentru că nu prea discută între ele. 

Esențialul e să ai o concepție, o viziune și după aceea să te organizezi. Noi asta am făcut în România din 2017.  

Green Report: Care credeți că sunt părțile din obiectivele de dezvoltare durabilă care sunt cel mai greu de înțeles pentru populație și de ce?

László Borbély: După părerea mea, lucrul evident este că poate fi dificil de înțeles la început dacă vorbim de zona tehnică în mai multe domenii.

Asta pentru că trebuie să ai date, trebuie să explici pe înțelesul cetățenilor, nu numai pe înțelesul experților, dar eu cred că nu e greu dacă iei obiectiv cu obiectiv începând cu sărăcia cu educația cu sănătatea. Nu e niciun obiectiv greu de explicat dacă găsești modalitatea de a prezenta cifre care să fie interesante pentru cetățean și doi dacă prezinți unele soluții pentru a rezolva această problemă.

Poate e puțin mai complicat dacă ne uităm la locuri de muncă, la investiții unde este ODD8 sau ODD9, unde este puțin mai tehnic. 

Acum, începând cu schimbările climatice terminând cu zona de stat de drept, oamenii sunt totuși cât de cât mai familiarizați. 

O provocare a fost pentru noi cum comunicăm cu societatea și atunci inventăm tot felul de soluții inovative.

Avem o balanță a dezvoltării durabile. Am pus-o la aeroport, în gări CFR. Aceste balanțe au niște cuburi cu coduri QR și cine e interesat scanează și duce către aplicație.

O să avem un One Stop Shop mai elaborat la sfârșitul anului. Acesta va avea tot ce ține de dezvoltare durabilă în diferite domenii. Deci trebuie să găsești modalitatea prin care să arăți către societate mai ales, dar și către politicieni, că dezvoltarea durabilă este un concept prietenos.

Green Report: Cum vă asigurați că sunt cunoscute Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și pentru populația care nu știe neapărat să utilizeze instrumentele digitale?

László Borbély: Sunt foarte multe pârghii.  Noi avem un anumit buget în fiecare an și avem fiecare câte 15-16 proiecte venite de la asociații prin care educăm și transmitem.

De exemplu, avem al patrulea sezon din „O educație la înălțime” dacă mergeți pe YouTube. De patru ani de zile, de când era COVID, ei au pornit emisiunea. Atunci 30.0000-40.000 de copii priveau în fiecare joi o lecție.

Oameni foarte talentați cu dronele mergeau în toate părțile în România. Acum au așa numitele „ghiozdane” de 10-12 minute care sunt utilizate de profesori către copii.

Avem așa zisa „Picătură de sustenabilitate” la televiziunea publică, unde suntem la al treilea sezon. Există câte cinci-șapte episoade în fiecare an cu oameni care fac foarte mult pentru dezvoltare durabilă și îi facem cunoscuți.

Avem o Gală a Dezvoltării Durabile care, în fiecare an avem parteneriat tot cu televiziunea română la o oră de vârf la început de an prezintă gala. În fiecare an, Gala înseamnă un alt domeniu cu oameni care prezintă ce fac.

Prin asta eu cred că am devenit cunoscuți, totuși, în România. Dipă părerea mea, fiecare știe dacă se uită puțin în telefon sau încearcă să afle mai multe cine sunt cei care coordonează acest domeniu. Suntem parteneri cu vreo 35-40 de entități, e un neverend story.

Green Report: Cum vă asigurați că modul în care ODD-urile sunt integrate în politicile publice devin cunoscute cetățenilor?

László Borbély: Avem site, avem facebook unde evident comunicăm. Acolo avem o rețea de circa 2.500 – 3.000 de oameni care ne urmăresc. Sunt mai apropiați de zona asta și îi interesează mai mult, dar comunicăm pe toate rețelele posibile.

E foarte importantă localizarea și educația. Noi avem, din 2022, noua meserie în România expert în dezvoltarea durabilă. Acum doi ani, am avut un curs postuniversitar prin care am instruit 150 de experți în dezvoltare durabilă.  

Acum, o să avem până la sfârșitul anului, alți 2.000 de experți în dezvoltare durabilă. Am pornit un curs postuniversitar acum două săptămâni, prin care cei din administrația publică vor știi mult mai multe despre dezvoltarea durabilă.

Din câte știu, în Uniunea Europeană suntem singura țară cu această meserie de expert în dezvoltare durabilă.

În plus, avem aceste nuclee care sunt la instituții la diverse ministere, 4-5 oameni care acum prin Ordin de Ministru se ocupă și de dezvoltare durabilă.

Cât despre societatea civilă, începând cu piese de teatru scrise de tineri și prezentate în toată țara cu Cei 17 magnifici care reprezintă cele 17 obiective, există foarte multe întâlniri cu cetățenii.

Avem Săptămâna Dezvoltării Durabile în fiecare an. Se întâmplă aici, pe Cheiul Dâmboviței, timp de trei zile avem mai multe evenimente la care vin mii de oameni.

Deci facem foarte, mult după părerea mea. Dar, evident, trebuie să fim parteneri cu cei care reprezintă ONG-uri, (…) să putem colabora.

Green Report: Cum credeți că ar trebui educația să sprijine atingerea obiectivelor, în special în zona de mediu?

László Borbély: Noi am avut încă din 2016 inițiativa asta. Până la urmă, s-a finalizat cu această Strategie pe Mediu și cu mai multe ore și în licee și în clasele V–VIII și chiar în clasele primare, prin programe precum „Școala Altfel”.

Aceste teme au devenit obligatorii, mai ales cele legate de mediu.

De altfel, noi am trimis toate materialele necesare în domeniul educației și sprijinim profesorii — pentru că este foarte important ca cei tineri să fie educați în acest sens.

Facem foarte multe lucruri și în plus. De exemplu, în universități, de când am început discuțiile cu rectorii, cei care puteau să ne sprijine, s-a triplat curricula din 2019. Avem evidențe clare despre câte universități predă dezvoltare durabilă. Eu însumi sunt profesor invitat la ASE.

Eu cred că, în România, chiar s-a făcut foarte mult și față de alte țări mult mai evoluate, dar care nu au ars etape. Este foarte important că noi suntem aici, lângă Premier și, de fapt, Departamentul de Dezvoltare Durabilă este parte a Guvernului României și atunci poți să fii mult mai eficient.

Green Report: Ce strategii de convingere folosiți pentru autoritățile locale pentru a implementa la nivel local Agenda pentru Dezvoltare Durabilă?

László Borbély: Discutăm foarte mult cu cele opt regiuni de dezvoltare, cu autoritățile de implementare, unde deja există obligația de a urmări, monitoriza și integra în strategiile locale componentele legate de dezvoltarea durabilă. 

Avem, de asemenea, un Cod Român al Sustenabilității privind raportarea nefinanciară, pe care l-am dezvoltat noi. Acum, odată cu schimbarea regulamentului Uniunii Europene, raportarea privind sustenabilitatea va deveni mult mai strictă și va fi obligatorie în fiecare an. 

Noi suntem pregătiți să întâmpinăm aceste schimbări — avem inclusiv o platformă realizată după modelul german. Așadar, practic, noi facem ceea ce ar trebui să facă pe undeva și fac multe dintre entitățile non-statale.  

Prin aceste inițiative de fapt, noi influențăm practic mentalitatea deci gândirea oamenilor și asta e foarte importantă.

Green Report: Cum considerați că o autoritate publică locală poate să măsoare impactul real al unui proiect de dezvoltare durabilă pe care îl implementează?

László Borbély: Avem deja prezentat Raportul Național Voluntar la ONU și o evaluare clară, bazată pe indicatori statistici.

În colaborare cu Institutul Național de Statistică, lucrăm cu 99 de indicatori primari și 290 de indicatori secundari pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). 

Am realizat, de asemenea, un clasament, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, pentru a vedea în ce stadiu se află fiecare, pe baza acestor indicatori. Clasamentul reflectă nivelul de progres în cele 17 Obiective și cu diverse ținte care sunt mai detaliate.  

La Ministerul Economiei au fost acum doi ani – și o să se repete – mai multe proiecte cu inovații pe economia circulară.

Se vede că, de fapt, mediul privat înțelege despre ce e vorba, dar trebuie să-i se dea șansa ca să poată să demonstreze.

Green Report: Cum considerați că s-a schimbat opinia populației privitor la subiectele de mediu?

László Borbély: Populația este, în general, foarte receptivă. E adevărat că, uneori, nu răspunde imediat la anumite inițiative sau solicitări, dar acest lucru ne arată că trebuie să înțelegem mai bine cum ajungem la diferitele segmente ale societății. Comunicarea trebuie adaptată, iar acțiunile — concrete și relevante. 

Avem deja foarte multe parteneriate active în zona de mediu, reciclare și alte inițiative sustenabile. Totuși, s-au mișcat lucrurile și arată de ce este curentul acesta o poveste de succes.  

Și sunt multe altele care, dacă nu erau receptivitate și o colaborare între instituții, nu se putea. 

Green Report: Care credeți că este cea mai mare reușită a departamentului de la înființare până în prezent?

László Borbély: Sunt multe reușite de menționat, dar poate cea mai mare dintre ele este faptul că, dacă vă uitați la capitolul 3 din Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, publicată pe site-ul nostru încă din 2018, veți vedea că tot ce ne-am propus acolo a fost dus la bun sfârșit.

Înainte de 2017 erau unele inițiative strategice, dar care erau băgate la sertar, nu prea erau nici instituțional, nici concceptual duse la bun sfârșit.

Noi din 2017 am avut un concept, am avut o viziune, și în capitolul 3 am spus ce am vrea să facem în următorii șase-șapte ani și am făcut totul.

Deci de la cap la coadă, ceea ce ne-am propus în 2018 am dus la bun sfârșit și asta evident nu putem să facem decât dacă a existat și există și acum bunăvoință și colaborare din partea instituțiilor și ministerelor.

Am primit în 2021 cel mai mare premiu al ONU care se dă o singură dată pe an pentru un stat din Europa.

Pentru ce? Noi am prezentat nu proiect, ci am prezentat un concept legat de cum implementăm noi Agenda 2030. Am primit premiul cel mare și a fost o recunoaștere enormă din partea cele mai importante instituții din lume.

Green Report: Cum se implică Departamentul de Dezvoltare Durabilă în zona de research in domeniul economiei circulare?   

László Borbély: Acum am avea un proiect, vine un consultant și să vedem cum mergem mai departe cu zona asta. O să avem – sper că se înființează pentru că avem legea la bază – un centru de dezvoltare durabilă, un centru de excelență. 

Acest proiect va sprijini administrația publică prin realizarea de studii și analize pe care multe ministere nu le pot face din lipsă de capacitate.

Va funcționa ca un centru de excelență care va aduce la un loc experți din diferite domenii. 

Prin acest centru, vom implica și mediul academic și vom putea face analize necesare pentru strategii mai complexe, acolo unde este nevoie de date clare și evaluări bine făcute. 

Green Report: Cum vedeți dezvoltarea politicilor de mediu în viitorii ani ținând cont de valul anti-mediu de la nivel mondial?   

László Borbély: Pe mine mă surprinde că s-a mers atât de departe adică până la președintele Statelor Unite care practic a zis să nu mai apară nici Agenda 2030. Până acum era cu Acordul de la Paris, acum a lăsat în pace și a trecut la Agenda 2030. Să nu mai amintim, să nu mai monitorizăm.

Am fost la Geneva acum o lună la această reuniune regională la nivel înalt, iar Statele Unite sunt membrii. Nici măcar n-au venit. Cum poți să discuți despre ceva dacă nici nu vii?

Probabil unii nici nu știu, dar Agenda 2030 e voluntară, nu e obligatorie. Dacă Statele Unite consideră că nu-i așa important ok, dar să nu intervină la nivel global și să spună „nu mai discutăm despre treaba aceasta”.

A fost o solidaritate puternică. Toate statele au spus, practic, că merg mai departe cu Agenda 2030. Totuși, eu sunt convins că nu există altă cale — fiecare stat își face „temele” în felul său, în funcție de priorități, exact cum avem și noi un „meniu” de obiective. 

În Statele Unite se fac multe lucruri bune în domeniu, dar poate că președintele și cei din jurul lui ar trebui să fie mai bine informați și conectați la aceste eforturi. Există inițiative valoroase, cărți, cercetări, dar la nivel central e nevoie de o mai bună coordonare și comunicare. 

Acolo este un fel de politică. Practic nu ne împiedică nimeni pe noi în România, de exemplu, să nu ne facem treaba.  

Oricum vor fi și de acum încolo discuții la nivel global și problema e că Statele Unite, din păcate, sunt printre cei mai importanți finanțatori. Dacă închid robinetul și nu mai dau bani, devine mai dificilă funcționarea acestor instituții care costă evident.

Eu sunt optimist și eu cred că nu are alte șanse decât să mergem înainte.

Green Report: Cum vedeți aceste viziuni la nivel european? 

László Borbély: Aici și Uniunea Europeană și-a dat seama. În 2019 despre ce se vorbea? Despre Greta Thunberg și mediu, deci au făcut Green Deal.

În 2024 se vorbea despre fermieri și de competitivitatea. Astea trebuie spuse în balanță. De aceea e fantastic că Agenda 2030 are economie, social și mediu.

Eu cred că Uniunea Europeană nu va da înapoi, dar va fi mai precaută în unele decizii, care pot să dăuneze competitivității europene.

Sunt multe state sau continente mai puternice, deși eu degeaba sunt cel mai tare dacă celelalte state .Restul trebuie să fie mai activi în zona de mediu și să devină un fel de echilibru și aici.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri