LAUREAŢII GALEI GREEN REPORT
DHL România a fost recompensată la Gala Green Report pentru programul GoGreen, un demers susținut de peste un deceniu care contribuie activ la reducerea emisiilor de carbon și eficientizarea energetică a logisticii. Recunoașterea vine în contextul în care compania a reușit să scadă emisiile cu peste 6% într-un singur an și să implice tot mai mulți parteneri în livrările verzi. Cu investiții de aproape 10 milioane de euro doar în 2024 și un angajament ferm pentru neutralitatea emisiilor până în 2050, DHL își asumă rolul de lider în logistica sustenabilă. Provocările nu lipsesc, dar tranziția către o flotă electrică și utilizarea combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF) devin deja realitate. Am discutat despre curieratul viitorului cu Patricia Lucia Coconea – Marketing & Sales Director DHL Express Romania.
Green Report: Ce înseamnă pentru DHL România această recunoaștere la Gala Green Report?
Patricia Coconea: Nominalizarea DHL RO la Gala Green Report 2024, alături de alte Gale Green Report la care am participat cu succes în trecut, reprezintă un moment în care ne simțim mândri că programele GoGreen derulate cu consecvență de ani buni dau roade, pe care le putem împărtăși cu partenerii noștri, împreună cu care ne dorim să atingem obiectivul comun de protejare a mediului înconjurător și un viitor sustenabil pentru noi toți. Premiul ne și obligă, în același timp, să menținem aceeași exigență când vine vorba despre obiectivele de mediu, în calitate de lider în domeniu, promovând importanța logisticii sustenabile.
Green Report: Ce impact concret a avut proiectul câștigător asupra mediului și ce așteptări aveți pentru 2025? Cum a fost influența eficiența logistică în cadrul companiei?
Patricia Coconea: Impactul de mediu al programului GoGreen, proiectul câștigător recunoscut pentru 2024 de către juriul alcătuit de Green Report, este măsurat în emisii de noxe dăunătoare, CO₂ echivalent: reducerea cu 6,1% a cantității de noxe în 2024 față de anul precedent, 2023, și eficientizarea energetică a activității de logistică a DHL RO cu 4% (prin scăderea cantității de energie consumate în condițiile depășirii obiectivelor de producție în 2024).
Pentru 2025 ne propunem să menținem aceeași exigență atentă în privința impactului asupra mediului, prin toate activitățile pe care le facem.
Green Report: Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în implementarea acestui proiectului câștigător GOGREEN?
Patricia Coconea:
Proiectul – care este, de fapt, un program GoGreen anual, implementat începând cu 2008, cu procese și indicatori de performanță de mediu – a reușit să depășească toate țintele propuse, atât la nivel global (DHL Network), cât și cele locale (DHL RO): eficiența emisiilor în cele 4 mari arii de activitate (rute curieri, transport între locații, transport de personal și procesare marfă în cele peste 18 site-uri operaționale, plus activități suport).
Provocarea din 2024 a fost atingerea noului indicator prin care am atras în acest program și partenerii noștri de afaceri, clienții DHL, oferindu-le posibilitatea să aleagă metode sustenabile, utilizând combustibilul sustenabil pentru aviație (SAF) pentru expedierea coletelor, cu ajutorul serviciului GoGreen Plus. De la lansarea serviciului GoGreen Plus până în prezent, peste 51% din clienții noștri au optat pentru această metodă sustenabilă de livrare.
Green Report: Ce investiții specifice a făcut DHL pentru reducerea emisiilor de carbon? (Ar fi utilă o cifră concretă totală sau anuală).
Patricia Coconea:
- DHL a investit în înnoirea flotei operaționale și de personal, a proiectat în vehicule cu consum eficient și în vehicule electrice, și în relocarea în clădiri operaționale cu energie din resurse regenerabile.
• În 2024 am investit aproape 10 milioane de euro într-o flotă mai verde, prin achiziționarea de mașini electrice pentru livrări și infrastructura de încărcare pentru acestea, investiții în creșterea capacității de transport, precum și investiții în centrele de distribuție operaționale, care, de asemenea, dispun de dotări și utilități moderne, care contribuie la reducerea emisiilor de carbon.
Green Report: Cum colaborați cu autoritățile și partenerii pentru a extinde impactul inițiativelor de transport verde?
Patricia Coconea:
- Avem o bună colaborare atât cu autoritățile de mediu, prin menținerea actualizată a cerințelor de mediu și eficiență energetică aplicabile, plus integrarea acestora în procesele DHL și monitorizarea lunară a gradului de conformare (audituri legale, audituri interne, regionale și externe, ISO Quality Environment and Energy, unde aceste cerințe se regăsesc, iar modul de implementare este procedurat prin cele mai bune practici demonstrate, experiența întregii rețele din care fac parte peste 220 de țări), rezultatele fiind verificate și raportate la termen (Ministerul Energiei, AFM, APM).• Avem o excelentă colaborare cu partenerii DHL, cu care împărtășim aceleași valori și standarde de mediu și eficiență energetică. Comunicăm Politicile de Calitate, de Mediu și Energie, identificăm modul de aplicare în relația cu firmele partenere pentru activități precum curierat, transport pe rețea; avem cerințe specifice pentru selectarea și monitorizarea furnizorilor, deoarece criteriile aplicate sunt identice atât pentru DHL, cât și pentru colaboratorii și furnizorii de servicii sau/și produse.
Green Report: Cum reacționează clienții la inițiativele verzi ale DHL și cât de des optează pentru servicii sustenabile?
Patricia Coconea: Observăm faptul că partenerii DHL sunt tot mai atenți și interesați de soluții logistice sustenabile și ne bucurăm să putem răspunde acestor noi exigențe. Clienții solicită companiei noastre dovezile de menținere a certificatelor ISO QEE atât la semnarea contractului, cât și pe parcurs, solicită certificatele de emisii noxe echivalente expedierilor lor, solicită dovezi de conformare criteriilor ESG, acestea fiind chiar elemente de departajare la licitațiile unde și DHL se implică.
Green Report: Câte vehicule electrice există în flota DHL România în prezent și câte folosesc combustibil sustenabil? Există planuri pentru creșterea procentului de livrări realizate cu vehicule electrice în următorii ani?
Patricia Coconea: În prezent, avem 30 de van-uri electrice achiziționate, ceea ce reprezintă 20% din flota DHL Express România. Este un început și un proces de îmbunătățire continuu, însă și infrastructura locală a țării trebuie să ne permită această extindere. În ceea ce privește mașinile pentru transport personal, 20% sunt electrice, iar 46% hibride.
Green Report: Cum afectează tranziția la vehicule electrice costurile operaționale și prețurile serviciilor DHL?
Patricia Coconea: Politica de preț a DHL este una globală, care ține cont mai degrabă de inflație și investițiile la nivel global, așadar tranziția la vehiculele electrice nu afectează direct politica locală de prețuri.
Green Report: Ce tehnologii de inteligență artificială sau automatizare folosiți pentru optimizarea rutelor și reducerea emisiilor?
Patricia Coconea: Utilizăm aplicația Area Planner.
Green Report: Un client DHL, persoană fizică sau juridică, are acces la informații astfel încât să vadă ce emisii a avut livrarea sa?
Patricia Coconea:
- Clienții care au contract cu DHL și optează pentru serviciul GoGreen Plus au acces la rapoarte detaliate privind impactul de mediu al volumelor expediate de ei în anul anterior, precum și reducerea emisiilor utilizând acest produs, printr-un instrument dedicat pe care îl punem la dispoziția lor.• Persoanele fizice care optează pentru expedieri care au GoGreen Plus inclus pot vedea pe AWB logo-ul care confirmă tipul expedierii, iar în funcție de nivelul pentru care au optat, emisiile sunt reduse cu 20%, 30% sau 50%.
Green Report: Cât de fezabilă este atingerea obiectivului „zero emisii” până în 2050 și ce etape cheie trebuie parcurse?
Patricia Coconea:
- Prin Strategia 2030 lansată de către Grupul DHL și implementată în fiecare țară, inclusiv pentru DHL RO, sunt definite etapele care susțin atingerea obiectivului Zero Emisii în valoare netă până în 2050.• Angajamentul nostru față de sustenabilitate este mai puternic ca niciodată. Suntem dedicați logisticii sustenabile și ajutăm clienții să obțină neutralitatea carbonului. Suntem lider în industrie în achiziționarea și vânzarea de combustibil durabil pentru aviație, iar inițiativa noastră GoGreen Plus se extinde rapid. Aceste eforturi sunt cruciale în misiunea noastră de a fi Furnizorul de Opțiune pentru Logistică Ecologică – al patrulea rezultat al nostru, care a fost introdus odată cu lansarea Strategiei 2030.
Green Report: Cum credeți că vor arăta serviciile de curierat în următorii 10-15 ani și ce inovații vom vedea implementate?
Patricia Coconea:
• Implementarea roboților și a sistemelor automatizate în centrele de livrare va crește eficiența operațiunilor și va reduce timpii de procesare.
• Utilizarea dronelor pentru livrări rapide, în special în zone urbane și greu accesibile, va transforma modul în care gestionăm livrările.
• Integrarea inteligenței artificiale pentru optimizarea rutelor, prognoza cererii și personalizarea serviciilor va îmbunătăți eficiența și experiența clienților.
• Investițiile în flote de vehicule electrice și ambalaje sustenabile vor reduce amprenta de carbon și vor răspunde cerințelor tot mai mari pentru servicii ecologice.
Nota: Acest interviu a fost realizat via email.
CITEȘTE ȘI: