Interpolul va proteja animalele salbatice

Comisia Europeana va aloca 1,73 milioane de euro, in urmatorii trei ani, pentru a sprijini eforturile Interpol in domeniul protectiei mediului.

Organizatia internationala de politie va combate criminalitatea la adresa speciilor salbatice si comertul international ilegal cu specii din flora si fauna salbatica. Aceste actiuni vor contribui la protejarea resurselor naturale mondiale, considera Comisia Europeana.

Proiectul sustinut cu 1,73 milioane de euro se deruleaza in cadrul Consortiului international pentru combaterea criminalitatii la adresa speciilor salbatice (ICCWC). Din consortiu fac parte secretariatul Conventiei privind comertul international cu specii pe cale de disparitie din fauna si flora salbatica, Biroul ONU pentru droguri si criminalitate, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Vamilor.

Tarile in curs de dezvoltare sunt cele mai afectate

„Putini sunt martori la infractiunile impotriva mediului, insa efectele acestora au caracter mondial, tarile in curs de dezvoltare fiind adesea cele care sufera cel mai mult de pe urma lor”, avertizeaza Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu.

Potrivit acestuia, cresterea traficului cu specii salbatice constituie un motiv serios de ingrijorare. Comertul ilegal cu fildes si coarne de rinocer a atins cel mai inalt nivel in decursul unui deceniu, iar alte specii pe cale de disparitie, cum ar fi tigrul sau unele specii de lemn tropical, sunt si ele afectate. Aceste evolutii reprezinta „o cauza majora a pierderii biodiversitatii”, considera Janez Potocnik.

„Acest sprijin oferit de Comisia Europeana va ajuta semnificativ Interpolul si partenerii acestuia din cadrul ICCWC sa solutioneze cu mai multa eficacitate problema furtului de resurse naturale din unele dintre cele mai sarace tari din lume si sa urmareasca infractorii care castiga milioane din acest comert ilicit. Nu putem obtine rezultate decat prin intermediul cooperarii, iar Interpolul isi va continua activitatea si va reactiona la aceasta problema, care afecteaza fiecare regiune din lume, prin aplicarea legii la nivel mondial”, a declarat Ronald K. Noble, secretarul general al Interpolului.

Infiintat in 2010, ICCWC este rezultatul unui efort colectiv de a furniza sprijin coordonat agentiilor nationale de aplicare a legii in privinta faunei si florei salbatice, precum si administratiilor padurilor din tarile de origine, de tranzit si consumatoare de specii obtinute ilicit. ICCWC urmareste conservarea si utilizarea sustenabila a biodiversitatii, precum si promovarea bunei guvernante in vederea gestionarii resurselor naturale in tarile in curs de dezvoltare.

Combaterea braconajului – un pas spre o mai buna guvernanta si spre combaterea coruptiei

La un nivel mai general, proiectul va contribui la o mai buna guvernanta si la combaterea coruptiei.

Pentru combaterea criminalitatii la adresa speciilor salbatice, Comisia Europeana a mai decis sa puna la dispozitie doua milioane de euro pentru a prelungi programul MIKE, un mecanism unic care monitorizeaza si abordeaza problema braconajului elefantilor pe teritoriul continentului african.

Bunurile naturale si bazate pe natura ale planetei noastre – de la specii individuale la ecosisteme precum padurile, recifele de corali, apele dulci si solurile – se degradeaza intr-un ritm alarmant. Costurile anuale generate de pierderea biodiversitatii se ridica la miliarde de euro.

Aceste costuri submineaza economiile nationale si sansele de a combate saracia. Ritmul actual mondial de disparitie a speciilor este de 100 pana la 1 000 de ori mai mare decat ritmul natural, in principal din cauza activitatilor umane – dintre care unele sunt ilegale.

Conventia privind comertul international cu specii pe cale de disparitie din fauna si flora salbatica (CITES) restrange si, in unele cazuri, interzice comertul international cu specii pe cale de disparitie si produsele derivate din acestea. UE face eforturi de consolidare a CITES, integrand-o in regulamentele privind comertul cu specii salbatice. Conventia CITES are 176 de parti si reglementeaza comertul international cu aproximativ 30 000 de specii pe cale de disparitie din fauna si flora salbatica.

Conferintele partilor la CITES au loc o data la trei ani. Urmatoarea reuniune va avea loc la Bangkok, in martie 2013.

Programul MIKE al CITES pentru monitorizarea uciderii ilegale a elefantilor este in vigoare din anul 2001, cu participarea guvernelor din 43 de state africane si asiatice din zona de raspandire a elefantilor. MIKE monitorizeaza nivelurile de braconaj al elefantilor in circa 85 de locuri. Programul MIKE a semnalat o crestere alarmanta a numarului de elefanti ucisi ilegal pe teritoriul Africii incepand din anul 2006, acesta atingand un nivel record in 2011.

In ultimii cinci ani, Programul MIKE din Africa a beneficiat de o subventie de peste 9,8 milioane de euro. Comisia Europeana finalizeaza in prezent procedura de acordare a unei subventii suplimentare de doua milioane de euro, pentru a asigura continuarea programului pana la sfarsitul anului 2014.

Mihai Diac

Foto: www.photosshow.com

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

10 elefanti omorati intr-o rezervatie naturala din Zimbabwe

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri