La sfârșitul lunii aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cel al Mediului, Apelor și Pădurilor au publicat un ordin prin care au extins cu încă 5 ani interdicția de a pescui cele 5 specii de sturioni prezente în Dunăre (cegă, morun, nisetru, păstrugă și viză), dar și comercializarea de carne și caviar provenite de la sturionii sălbatici. Astfel, autoritățile au răspuns pozitiv solicitării WWF depuse în luna septembrie 2015.
Pescuitul sturionilor a fost interzis pentru prima dată în România, în 2006, pentru o perioadă de 10 ani. WWF-România a susținut necesitatea protejării ultimilor sturioni sălbatici din Dunăre și după finalul lui 2015. Deși autoritățile au extins interdicția de a pescui și comercializa produse obținute din sturioni, Cristina Munteanu, manager proiecte ape dulci la WWF România, susține că măsura nu este suficientă:
Așa cum menționam și anul trecut, la finalizarea proiectului Protejați sturionii, cel mai valoros dar al Dunării, este nevoie de aplicarea consistentă a legii și de măsuri complementare. De crearea unor mecanisme prin care pescarii să fie susținuți pentru a obține venituri din surse alternative și prin care să fie implicați în activitățile de conservare, de protejare a habitatelor, în special a celor de reproducere. Este nevoie și de programe adecvate de repopulare și, nu în ultimul rând, de programe de monitorizare a populațiilor și a efectelor măsurilor de conservare.
Din 2012 si până în 2015, WWF a implementat în România, Bulgaria și Austria o campanie de educare privind pescuitului excesiv, principala amenințare pentru sturionii din Dunăre. Au încercat să informeze consumatorii despre etichetarea caviarului, să îmbunătățească relația dintre autorități și pescari și să îi ajute pe pescari să obțină venituri din surse alternative.
Cum protejează alte state populația de sturioni
Autoritățile din Bulgaria au prelungit și ele recent interdicția de a pescui sturioni din Dunăre. Aceasta era valabilă încă din 2011. În plus, au desfășurat în ultimii 2 ani un program de repopulare, eliberând până acum peste 50.000 de exemplare de cegă în Dunăre.
Pescuitul sturionilor este interzis și în celelalte țări de pe coasta Mării Negre. Turcia l-a interzis încă din 1958 pentru speciile sub 10 kg, iar din 1996 l-a interzis total. Interdicția este în vigoare și în Ucraina din 1996, în Georgia – din 1967, iar în Rusia – din 1985.