În urma protestului organizat astăzi în fața Ministerului Mediului privind aerului poluat din nord-vestul Bucureștiului autoritățile au chemat reprezentații protestatarilor la o întâlnire. Discuțiile însă nu s-au concretizat, pentru că, potrivit autorităților, protestatarii nu s-au prezentat cu o listă scrisă de revendicări. O altă întrevedere ar urma să aibă loc în viitor.
Miercuri dimineață, începând cu ora 7, în jur de 100 de persoane din zone diferite ale Bucureștiului au participat la un protest prin care au cerut închiderea gropii de gunoi de la Chiajna. De acolo, spun protestatarii, vin mirosuri insuportabile, iar aerul, irespirabil, provoacă iritații la nivelul ochilor și senzația de sufocare.
Potrivit lui Sorin Segarceanu, președintele Asociației pentru Natură și Protejarea Mediului, printre manifestanți s-au numărat și reprezentanți ai autorităților locale: Cristian Tudose, consilier local al sectorului 1, pe probleme de mediu, din partea PSD, Cristian Bulfon, consilier local al sectorului 1 din partea USR și Alexandru Gâdiuță, consilier general al municipiului București din partea USR.
Acesta din urmă a anunțat ieri că depune cerere de chemare în judecată împotriva Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, ca urmare a faptului că aceasta refuză să prezinte ultimul studiu pe care îl deţine în legătură cu depozitul de deşeuri Iridex din zona Rudeni-Chiajna.
După ora 9, reprezentanții Ministerului Mediului au chemat la discuții câțiva exponenți ai protestatarilor. Au participat patru reprezentanți și cei trei consilieri, iar din partea autorităților au fost prezente nouă persoane.
Întâlnirea, însă, nu s-a concretizat cu discuții, pentru că reprezentanții Ministerului Mediului le-au solicitat protestatarilor o petiție scrisă, cu revendicări pe puncte, care trebuia înmânată pe loc.
„Responsabilii se ascund în spatele ariilor lor înguste de competență și recomandă cetățeanului obișnuit unde să se adreseze, desigur, în altă parte decât la ei, se ascund în spatele unor prevederi legale anacronice și puțin le pasă de situația reală”, au comentat ulterior pe Facebook cei de la Grupul de Inițiativă Civică Bucureștii Noi.
După depunerea acestei petiții scrise, în termen de 7 – 10 zile va avea loc o nouă întrevedere între reprezentanții Ministerului Mediului și cei ai protestatarilor.