Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a anuntat ieri ca a scos insulele Galapagos de pe lista zonelor amenintate, relateaza ”Earth Times”.
Decizia, obtinuta in urma a 14 voturi pentru, cinci impotriva si o abtinere, a fost luata ca urmare a eforturilor realizate de Ecuador pentru protejarea arhipelagului Galapagos, a anuntat UNESCO in cadrul intalnirii sale anuale, care a avut loc in capitala Braziliei, Brasil.
„Este importanta recunoasterea eforturilor facute de guvernul ecuadorian pentru conservarea patrimoniului sau natural”, a declarat Luiz Fernando de Almeida, seful delegatiei braziliene care a initiat propunerea retragerii insulelor Galapagos din lista zonelor periclitate.
Turistii, ”specie invaziva”
Arhipelagul Galapagos se mandreste cu flora si fauna unice si s-a aflat pe lista zonelor aflate in primejdie inca din 2007 din cauza cresterii numarului turistilor si a improprietaririlor ilegale din zona.
Inmultirea turistilor a condus si la cresterea riscului introducerii speciilor straine invazive de animale si plante in ecosistemul arhipelagului. De aceea, guvernul ecuadorian a luat masuri pentru o mai buna monitorizare a turismului in zona. Totodata, autoritatile din Ecuador au lucrat la imbunatatirea sistemului de asigurare a hranei si electricitatii din productie proprie, spre exemplu prin energie solara si eoliana.
Arhipelagul vulcanic, localizat la circa 1.000 de kilometri distanta de coasta vestica a Ecuadorului, adaposteste aproximativ 20.000 de locuitori.
Anul acesta, Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a nominalizat 32 noi locuri periclitate, dintre care 6 sunt naturale, 24 culturale si doua mixte (si naturale si culturale).