Insulele Galapagos interzic focurile de artificii pentru protejarea ecosistemului unic din regiune

Autorităţile din Galapagos, un arhipelag care aparţine Ecuadorului, au interzis vânzarea şi folosirea artificiilor pe teritoriul insulelor, în scopul protejării ecosistemului unic din regiune.

Interdicţia, care nu se referă şi la materialele pirotehnice care produc lumină, dar nu fac zgomot, a fost aprobată în unanimitate de către consiliul care guvernează arhipelagul.

Ecologiştii spun că animalele au suferit din cauza ritmului cardiac crescut, tremurături și anxietate după evenimente pirotehnice.

„Ecosistemele fragile, aşa cum este cazul celor din insulele Galapagos, sunt afectate de (artificii) şi în special fauna sa unică, protejată de guvernul ecuadorian. Principalele probleme pe care aceste dispozitive le cauzează animalelor sunt tahicardia şi alte afecţiuni cardiace, stres, anxietate, modificări de comportament care pune în pericol supravieţuirea speciilor”, se precizează într-un comunicat.

În comunicat se mai precizează că substanţele chimice din artificii contaminează apa şi atmosfera, afectând persoanele neurodivergente şi provocând răniri frecvente, în special la copii.

Autoritățile au mai spus că focurile de artificii au cauzat multe răniri în fiecare an, în special în rândul copiilor.

Campania împotriva focurilor de artificii a început în 2017. Măsura, care are efect imediat, interzice transportul de focuri de artificii pe insule, precum și vânzarea sau utilizarea lor.

Plantele şi animalele din acest arhipelag format din circa 130 de insule şi situat la 1.000 de kilometri vest de coasta Americii de Sud au evoluat timp de cinci milioane de ani fără să fie ameninţate de prădători importanţi, ceea ce a dus la dezvoltarea unui ecosistem unic.

În luna aprilie, materialele din plastic de unică folosinţă au fost, de asemenea, interzise în arhipelagul vizitat de peste 200.000 de turişti anual.

Speciile indigene găsite pe insulele Galapagos, inclusiv iguanele și broaștele de țestoase, au jucat un rol-cheie în dezvoltarea teoriei Evoluției lui Charles Darwin.

spot_img

Ultimele știri