Natiunile din Pacificul de Sud au inceput sa ia masuri pentru conservarea stocurilor decimate de ton. Autoritatile au suspendat licentele de pescuit ale navelor pentru apele internationale dintre insule si le-au cerut sa poarte la bord observatori, informeaza Reuters. Noile reguli vor intra in vigoare la 15 iunie 2008.
„Este un moment istoric pentru Pacific, pentru oamenii sai, pentru viata marina si pentru securitatea alimentara”, a declarat Lagi Toribau, reprezentant Greenpeace pentru Australia si Pacific.
Stocurile mondiale de ton cu ochii mari sunt in pragul colapsului din cauza pescuitului excesiv. Aceasta specie constituie sursa de baza pentru sushi si sashmi din restaurantele japoneze din toata lumea.
Ministrii de resort din insulele Pacificului de Sud au fost de acord sa ia masuri urgente pentru protejarea stocurilor de ton cu ochi mari si cu inotatoare galbene. Japonia, Taiwan, Coreea si China sunt principalele tari care pescuiesc in Pacificul de Sud.
„Regiunea noastra va avea success daca tarile noastre se unesc pentru a adopta si implementa planuri de actiune impotriva pescuitului ilegal, neregulat si neraportat”, a declarat Elias Chin, vicepresedintele din Palau. El a adaugat ca statele insulare au nevoie sa balanseze nevoia de a conserva stocurile piscicole pentru generatiile viitoare si nevoia de a-si dezvolta economiile si de a-si hrani locuitorii.
Statul insular Kiribati a creat, in februarie, cea mai mare zona marina protejata din lume. Aceasta rezervatie, de dimensiunea Californiei, acopera o suprafata de 410.500 de kilometri patrati si protejeaza tonul si biodiversitatea recifelor de corali.
Greenpeace considera ca deceniile de supraexploatare au redus unele stocuri de ton din Pacific pana la 15% si ca firmele piscicole europene s-au mutat in Pacific dupa ce au epuizat stocurile din Atlantic.
„Este timpul ca toate natiunile care pescuiesc sa realizeze ca, daca vor sa pescuiasca si maine, trebuie sa conservam rezervele marine azi”, a declarat Sari Tolvanen de la Greenpeace International.
Cercetatorii atentioneaza ca stocurile de ton cu inotatoare albastre din Atlantic sunt in pragul colapsului dupa un deceniu de pescuit excesiv, provocat de cresterea cererii asiatice pentru sushi. Declinul acestor stocuri a crescut cererea pentru tonul cu ochii mari, pescuit in Oceanul Indian si Atlantic si in Pacificul Central si de Vest.