Instruire regionala pentru gestionarea deseurilor

Reprezentanti ai autoritatilor de mediu si ai administratiei publice locale si judetene din Regiunea de Nord-Vest participa, in perioada 24-26 septembrie, la Hotel Termal din Baile Felix, la o instruire privind gestionarea deseurilor. Instruirea are ca scop explicarea Metodologiei de elaborare a Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD), stimularea elaborarii planului judetean si constientizarea autoritatilor de mediu si locale care intervin in implementare.

"Singurul judet din cele sase ale Regiunii 6 Nord-Vest care nu are inca un Master Plan, studii integrate, in gestionarea deseurilor este judetul Bihor, dar care este fruntas, pe de alta parte, avand deja un depozit ecologic, conform normelor europene", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, la Baile Felix, Raluca Hategan, reprezentant al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, la nivelul regiunii, din cele sase judete cinci si-au propus sa aiba sisteme integrate de gestionare a deseurilor, doua dintre ele – Bistrita Nasaud si Maramures – au deja Master Plan si este aproape gata studiul de fezabilitate, alte doua – Salaj si Cluj – au inceput proiectul de asistenta tehnica pentru a pregati documentatia in vederea obtinerii de fonduri. Judetul Satu Mare are un sistem integrat relativ avansat, cu fonduri total bugetare.

Consiliile judetene si autoritatile locale sunt chemate sa aplice proiecte eligibile de gestionare a mediului, potrivit unor strategii locale care sa se regaseasca in planul regional, cu solicitare de finantare de la Uniunea Europeana. Metodologia a fost elaborata in cadrul proiectului de asistenta tehnica de o echipa de experti romani si straini ai firmelor Fichtner (Germania), Sweco (Suedia) si Ramboll (Danemarca). Pe baza metodologiei s-au elaborat opt Planuri Regionale de Gestionarea Deseurilor (cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei) ce au intrat in vigoare in luna aprilie a acestui an, cand au fost publicate in Monitorul Oficial si notificate UE.

In cadrul acestei instruiri, reprezentantii autoritatilor cu responsabilitati in gestionarea deseurilor sunt instruiti pe subiecte precum stabilirea de obiective la nivel local, judetean si regional pornind de la obiectivele asumate la nivel national prin Tratatul de Aderare, fluxuri speciale de deseuri – deseuri de echipamente electrice si electronice, vehicule scoase din uz, deseuri periculoase din deseurile menajere, deseuri din constructii si demolari, namoluri de la statiile de epurare municipale -, neclaritati legislative, dificultati de implementare si prognoza generarii deseurilor municipale.

La instruirea organizata pentru Regiunea 6 Nord-Vest participa reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agentiei Regionale si Agentiilor locale pentru Protectia Mediului, Consiliilor Judetene ale celor sase judete din regiune, Consiliilor Locale, ai Garzii Nationale de Mediu, Administratiei Nationale Apele Romane si operatori de salubrizare. Sesiunile de instruire sunt sustinute de experti romani, germani si francezi din cadrul echipei de proiect Fichtner – Sweco – Ramboll.

Foto: euro-paleti.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri