Institutiile statului, obligate la colectare selectiva

Functionarii din institutiile publice vor fi obligate sa colecteze selectiv deseurile, hartia, plasticul si metalul, potrivit unei legi initiate de deputatul PDL Sulfina Barbu si adoptate, pe 2 iunie, de Camera Deputatilor. Initiativa, sprijinita de Asociatia Green Revolution, urmareste responsabilizarea angajatilor din institutiile statului fata de protectia mediului.
 
Proiectul este sustinut de deputatii din toate grupurile parlamentare si reprezinta un prim pas catre respectarea reglementarilor europene in domeniu si aducerea in legalitate a depozitelor de deseuri neconforme.
 
„Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective”, a declarat presedintele Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.

Amenzi de pana la 10.000 de lei

Potrivit proiectului, fiecare institutie publica are obligatia sa numeasca un responsabil pentru implementarea si gestionarea sistemului de colectare selectiva. Acesta poate fi un angajat din departamentul administrativ ori un tert caruia i se deleaga aceasta responsabilitate. Institutiile sunt obligate sa elaboreze un plan de masuri privind colectarea selectiva a propriilor deseuri si sa incheie contract de predare a deseurilor colectate selectiv cu un operator economic abilitat. In cazul nerespectarii obligatiilor, conducatorii institutiilor si societatile de colectare vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 500 si 10.000 de lei.

Reprezentantii Asociatiei Green Revolution sunt de parere ca legea va responsabiliza un numar mare de angajati din institutiile statului, in conditiile in care in acest sector lucreaza aproximativ 1.300.000 de persoane. „Colectarea selectiva trebuie sa inceapa din biroul primarului, nu din strada. Autoritatile pot deveni un exemplu pentru implementarea unui sistem care va deveni oricum obligatoriu in contextul legislatiei comunitare”, a declarat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser.

László Borbély: „Este nevoie de cadru legal”

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, daduse asigurari ca va sustine proiectul de lege privind colectarea selectiva in institutiile publice. „Trebuie elaborata o strategie de management a deseurilor, pentru ca aceasta problema trebuie rezolvata in mod complex in anul 2013”, a subliniat ministrul. Propunerea legislativa fusese respinsa anterior de Senat.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri