Instanța nu a putut obliga Shell să își reducă emisiile. Decizia poate fi contestată

Apărătorii mediului au primit o nouă lovitură marți. Curtea de Apel de la Haga a decis că grupul petrolier Shell nu este obligat să își reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră. Explicațiile cu privire la această decizie sunt însă complexe. 

Decizia de marți răstoarnă hotărârea din prima instanță, dată în favoarea organizațiilor de mediu în 2021.

Potrivit Bloomberg, prima instanță obliga Shell să îşi reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030, comparativ cu nivelul din 2019, inclusiv pe cele provocate de utilizarea produselor sale!

Shell a făcut apel la această decizie, susţinând că Acordul de la Paris nu impune nicio obligaţie companiilor să reducă emisiile. Compania a estimat că este sarcina guvernelor, şi nu a tribunalelor, să impună astfel de acţiuni.

Deși Curtea de Apel de la Haga, care a decis că Shell este obligată să limiteze emisiile de CO2 pentru a proteja planeta de schimbările climatice periculoase, a constatat că nu există un consens suficient în știința climatologică privind un procent specific de reducere pe care o companie individuală, cum este Shell, ar trebui să-l respecte. Prin urmare, a respins hotărârea anterioară, după cum a explicat CNN.

„Nu este posibil de stabilit care este procentajul pe care Shell trebuie să îl respecte. Unele sectoare se lovesc de dificultăţi mai mari decât altele în a deveni sustenabile”, susţin judecătorii Curţii de Apel de la Haga.

Hotărârea a menționat că Shell deja lucrează pentru a reduce emisiile din operațiunile sale și că forțarea companiei să reducă emisiile mult mai mari cauzate de utilizarea produselor sale, cunoscute drept emisii, nu ar fi eficientă.

Directorul general al Shell, Wael Sawan, a declarat într-un comunicat: „Suntem mulțumiți de decizia instanței, pe care o considerăm corectă pentru tranziția energetică globală, pentru Olanda și pentru compania noastră.”

Friends of the Earth Netherlands, o organizație pentru protecția mediului care a intentat procesul împotriva Shell, și-a exprimat dezamăgirea față de decizie.

„Aceasta doare. În același timp, vedem că acest caz a arătat că marii poluatori nu sunt invulnerabili și a alimentat dezbaterea despre responsabilitatea lor în combaterea schimbărilor climatice periculoase. De aceea vom continua să abordăm marii poluatori, cum este Shell”, spus directorul Donald Pols.

Decizia Curţii de Apel poate fi contestată la Curtea Supremă a Țărilor de Jos, însă pentru moment, Friends of the Earth nu a declarat dacă va face acest demers.

Acordurile de la Paris din 2015 cer statelor să îşi reducă semnificativ emisiile de carbon pentru a limita încălzirea Planetei la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, şi le încurajează să coboare până la 1,5 grade Celsius.

Green Report a relatat pe larg cu privire la procesele pentru climă, intentate Guvernelor și companiilor, despre parcursul lor în instanțele naționale și despre deciziile luate la CEDO.

În aprilie acest an, în premieră, o asociație care reprezintă mai multe femei elvețiene în vârstă a câștigat procesul intentat la CEDO împotriva Elveției, pentru că nu a luat suficiente măsuri de prevenire a efectelor încălzirii globale asupra calității vieții.

Citește și:

spot_img

Ultimele știri