Instalatiile electrice de iluminat din localitatea Lunca Ampoitei din judetul Alba vor fi alimentate cu energie electrica dintr-o sursa regenerabila de energie (microhidro). Proiectul a fost propus de catre Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA) si este primul de acest gen dezvoltat in judet.
Astfel, o microhidrocentrala va fi amplasata pe paraul Ampoita, in localitatea Lunca Ampoitei. Necesarul de energie electrica pentru iluminatul public Lunca Ampoitei este de aproximativ 42 kWh/zi. Acest necesar va fi acoperit folosind turbine microhidro de impuls, care vor alimenta acumulatori, iar energia va fi transmisa printr-un invertor catre corpurile de iluminat.
In prezent, instalatia de iluminat public in satul Lunca Ampoitei este racordata la reteaua de distributie energie electrica apartinand ”Electrica”. Aceasta nu este independenta ci este inclusa in reteaua generala de distributie si din acest motiv defectele aparute in reteaua comuna de distributie afecteaza totodata si sistemul de iluminat.
Investitia in noul proiect va conferi in mare masura independenta instalatiilor amintite in alimentarea cu energie electrica fata de furnizorul actual. Aceasta inseamna eliminarea facturilor pe care primaria le plateste in prezent pentru iluminatul public din Lunca Ampoitei, pe de o parte, dar si reducerea emisiilor de CO2 energiei consumate in prezent din surse conventionale. Specialistii ALEA estimeaza ca prin realizarea proiectului se va reduce cantitatea de CO2 degajat in atmosfera cu aproximativ 18 tone pe an.
Realizarea acestui proiect se va constitui intr-un exemplu de urmat si de alte administratii publice locale in ceea ce priveste valorificarea potentialului de surse regenerabile de energie, de reducere a poluarii, in concluzie de dezvoltare durabila a zonei.
Finantarea lucrarilor acestui proiect va fi facuta din fondurile administratiei publice locale Metes, cu sprijinul oferit de Consiliul Judetean Alba ca promotor important al dezvoltarii durabile in judet.