INSP: Cazurile de leucemie din județul Prahova, de trei ori mai multe în 2016, față de anii precedenți

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a înștiințat Ministerul Sănătății încă din octombrie 2016 de existența unor mirosuri în Ploiești și în zonele limitrofe, care au fost identificate ca fiind benzen, toluen, xilen și etilbenzen. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un raport în care arată date îngrijorătoare în ceea ce privește „indicatorii de morbiditate și mortalitate” înregistrați în județul Prahova.

Captură video Facebook, Popești Brazi

În luna august 2017, DSP Prahova a atras atenția INSP că datele de monitorizare a calității aerului postate pe site-ul Agenției de Protecția Mediului (APM) Prahova au arătat valori crescute pentru parametrii „benzen” și „toluen”, la nivelul mai multor stații automate. Valorile erau depășite în special la stația PH4 Brazi, localitate în care se află un parc industrial, în cadrul căruia sunt arse deșeuri.

„La acest incinerator sunt arse, pe lângă deșeurile industriale, inclusiv «deșeuri medicale periculoase» care provin de la spitalele din Prahova, Buzău, Dâmbovița, Sibiu, Argeș și București. Incineratorul a fost inaugurat în 2011, o investiție de aproape cinci milioane de euro”, potrivit Digi24, care a realizat o anchetă.

https://www.facebook.com/popesti.brazi.5/videos/147504306620648/UzpfSTEwMDA0MDgzMjM4OTMxMjoxNDc1MjgxNDY2MTgyNjQ/

Astfel, INSP a realizat un studiu privind trendul indicatorilor semnalați de DSP Prahova în perioada 2014 – 2016. Analiza a urmărit tendința morbidității prin boli, corelată cu expunerea la benzen și compuși derivați.

În Ploiești, rata de incidență prin tumori bronho-pulmonare are cea mai mare valoare în anul 2014 şi scade foarte puțin în perioada celor trei ani analizaţi. Leucemia are valori mai mari comparativ cu localitatile rurale, Brazi și Blejoi.

În Blejoi, ratele incidenței la 100.000 de locuitori sunt în creștere în perioada analizată pentru tumori maligne, limfoame, anemie aplastică (toate au avut cele mai mari valori în anul 2016, la grupa de vârstă 15-64 de ani). Ratele de incidență privind cazurile de leucemie, în anul 2015, au cea mai mare valoare la persoane cu vârsta de peste 65 ani.

În localitatea Brazi, rata de incidență prin tumori maligne în 2015, la persoane cu vârstă peste 65 ani, a înregistrat cea mai mare valoare, depăşind valorile pe localități, în judeţul Prahova şi pe țară.

https://www.facebook.com/popesti.brazi.5/videos/147821703255575/

În întreg județul Prahova, rata de incidență prin leucemie, la 100.000 de locuitori, în 2016 a crescut de peste trei ori, față de anii precedenți.

Potrivit studiului, 85% din populația din aceste zone consideră că poluarea aerului este principala cauză a nemulțumirilor, cu impact asupra confortului și sănătății.

Printre recomandările Institutului Național de Sănătate Publică se numără reducerea nivelului de poluare, prin identificarea surselor industriale și monitorizarea emisiilor poluanților specifici; aplicarea celor mai bune măsuri și tehnologii, pentru reducerea poluării aerului și protecția sănătății populației; informarea populației asupra calității aerului și a măsurilor de protecție individuală prin creșterea calității aerului din mediul habitual, dar și reducerea nivelului de poluare generat de traficul rutier.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri