Majoritatea produselor de protecție solară conțin ingrediente active care sunt dăunătoare vieții marine. Află ce ingrediente sunt sigure pentru pielea ta și mediul înconjurător și pe care să le eviți.
În general, cremele de protecție solară bazate pe minerale sunt mai sigure pentru mediu ca cele care conțin oxibenzonă, octinoxat și octocrilenă, trei dintre cele mai periculoase substanțe găsite în aceste produse, care au un impact negativ asupra recifelor de corali și a vieții marine. Cele mai comune ingrediente active din loțiunile de protecție solară pe bază de minerale sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan.
Unele țări și comunități insulare, cum ar fi Hawaii și Palau, au interzis deja utilizarea cremelor de protecție solară cu ingrediente toxice care sunt dăunătoare recifelor de corali.
Multe produse de protecție solară conțin ingrediente periculoase și pentru corpul uman. Unele chimicale utilizate în mod obișnuit sunt perturbatori endocrini și pot avea efecte grave asupra sănătății umane. De exemplu, oxibenzona a fost asociată cu defecte la naștere. Un alt studiu atrăgea atenția asupra nivelurilor periculoase de perturbatori endocrini găsiți în creme de protecție solară destinate copiilor.
Două treimi dintre produsele cu protecție solară au ingrediente periculoase și eficacitate redusă
Este de recomandat evitarea cremelor de protecție solară în formă de spray, în special în cazul celor cu dioxid de titan, care poate fi periculos pentru sănătate dacă este inhalat.
Când alegi o cremă de protecție solară, citește întotdeauna eticheta și asigură-te că produsul nu conține una sau mai multe dintre substanțele următoare:
- oxibenzonă
- octinoxat
- octocrilenă
- homosalat
- octisalat
- 4-methylbenzylidene camphor
- PABA
- parabeni
- triclosan
- orice fel de nanoparticule de zinc sau titan
- orice formă de microplastice
O altă opțiune este să îți prepari propria loțiune cu protecție solară sau să alegi un produs pe bază de ingrediente naturale.
Poți afla mai multe despre produsele cu protecție solară și despre impactul substanțelor chimice asupra mediului și sănătății umane pe site-urile Environmental Working Group și Beachapedia.