O echipa de specialisti romani au reusit sa produca un fertilizant agricol 100% natural din namolul rezidual provenit de la statiile de epurare si biomasa marina.
Proiectul a fost finantat cu 400.000 de euro, printr-un grant din Programul de Cooperare Norvegian, iar rezultatele sale ar putea fi o solutie atat pentru agricultura, dar mai ales pentru problema eliminarii namolurilor de la statiile de epurare.
„Este vorba despre namolul de la statiile de epurare si algele care se aduna pe malul marii, care altfel ar fi depozitate in halde insalubre si urat mirositoare. Am facut o cercetare fundamentala in care am caracterizat exhaustiv aceste doua materiale, din toate punctele de vedere”, a declarat pentru ”Green Report” Maria Nastac, reprezentanta Asociatiei pentru protejarea omului si mediului inconjurator pentru o dezvoltare durabila (ECOM) din Constanta, promotorul proiectului.
Cele doua materiale, amestecate in proportia optima descoperita de echipa romaneasca, formeaza un compozit 100% natural, ce poate fi folosit in agricultura.
Alaturi de ECOM, la proiect au participat si Universitatea Ovidius din Constanta, care s-a ocupat de testarile microbiologice, Universitatea Politehnica Bucuresti, care a realizat sterilizarea apelor uzate din componenta ingrasamantului si Institutul Norvegian pentru Studiul Apei, care a oferit consultanta si expertiza pe parcursul cercetarii.
Ingrasamantul natural va fi brevetat
Un important beneficiu al ingrasamantului este faptul ca provine din reziduuri care altfel ar fi necesitat o depozitare adecvata si ar fi putut polua mediul in caz contrar. De asemenea, acesta este 100% natural, nu contine nitrati, nitriti si, mai mult, are in componenta elemente care nu se regasesc in alti fertilizanti.
„Ingrasamantul a fost trimis la Institutul de Pedologie, in testari. Primele rezultate arata ca este un foarte bun fertilizant agricol si are un aport microbiologic important. De asemenea, avem actele depuse in examinare la OSIM pentru a-l breveta. Dupa ce obtinem brevetul romanesc vrem sa il ducem si pe alte piete”, a declarat Maria Nastac.
Anual, pe litoralul romanesc se strang, in medie, 40.000 de tone de alge, precum si cantitati foarte mari de scoici si resturi de cochilii, care ar putea fi valorificate pentru obtinerea acestui ingrasamant. Potrivit specialistilor care au lucrat la cercetare, cantitatea de ingrasamant care ar putea fi produsa in Romania ajunge la 100.000 de tone.
Urmatorul pas: o fabrica-pilot
Pentru a dezvolta proiectul la scara industriala, cercetatorii vor sa construiasca o statie pilot in care sa produca ingrasamantul ecologic. Deocamdata, ei asteapta deschiderea unei noi linii de finantare pentru a aplica la fondurile necesare.
Statia pilot ar urma sa fie amplasata in localitatea Lumina din judetul Constanta, pentru a fi cat mai aproape de statiile de epurare a apei.
„Trebuia sa se deschida o noua linie de finantare in decembrie, dar se pare ca exista intarzieri. Vrem sa depunem aplicatia cat mai repede, pentru ca o dezvoltare la scara industriala a unui asemenea proiect poate dura 5-6 ani”, a adaugat Maria Nastac.
Norvegia a acordat finantare nerambursabila Romaniei prin intermediul a doua programe: EEA Grants si Norway Grants. In 2009 s-a incheiat prima faza a acestei finantari. Romania a beneficiat de finantare nerambursabila in valoare de 98,5 milioane de euro intr-o serie de sectoare prioritare, printre care si sectorul de mediu.
In cadrul Programului de Cooperare Norvegian (cu o alocare de 48 milioane de Euro) au fost aprobate 77 de proiecte astfel: 30 de aplicatii individuale, 37 de „idei de proiecte” si 10 proiecte pentru stabilirea de parteneriate. In perioada imediat urmatoare se vor derula numai aplicatiile individuale, celelalte doua tipuri de proiecte fiind deja implementate. Aplicatiile individuale au valori cuprinse intre 125.000 euro si 8.850.000 euro si sunt distribuite astfel: 15 proiecte pentru dezvoltarea productiei, 5 proiecte pe sectorul de mediu, 5 proiecte pe sectorul de sanatate, 3 proiecte pe sectorul de energie si 2 proiecte de asistenta tehnica pentru Punctul National de Contact.
Foto: Mediafax