Informatia Zilei Satu Mare: Vanatorii satmareni prevad o recolta buna in acest an la toate animalele din paduri

Prima zapada mai consistenta a acestei ierni cazuta la noi in judet a coincis cu prima iesire la vanatoare in anul abia inceput a grupei Giungi, condusa de Nicolae Anisorac. Cunoscute fiind sezoanele de vanatoare pentru fiecare specie de vanat inclusa in cota anuala de recolta, membrii grupei au decis planul de bataie pentru vanatoarea colectiva organizata sambata pe fondul pe care-l administreaza. Atentia s-a indreptat mai ales spre iepuri.

Intalnirea vanatorilor care au tinut sa fie prezenti la o iesire in teren pe o vreme superba, cu temperatura scazuta, dar mai ales cu un strat de zapada cu grosimea de cativa centimetri, a avut loc la Madaras.

Fiecare participant s-a ales cu cate o piesa din vanatul mic

Participantii au acceptat ca o mare parte a vanatorilor sa mearga in zona Craidorolt-Teghea, la vanat mic, iar un grup mai restrans sa studieze urmele lasate pe omat de mistretii numai buni pentru a realiza planul de recolta al sezonului la aceasta specie. Decizia fiind luata, s-a facut instructajul de protectia muncii.
 
Fisele au fost semnate de catre participanti, dupa care masinile au rulat spre Manastirea Teghea, locul unde era stabilit punctul de incepere a vanatorii. Pe traseu vanatorii au avut parte de surprize placute. Din loc in loc, din desisurile de pe marginile santurilor isi luau zborul fazani solitari sau chiar perechi, fara a lipsi din peisaj iepurii. Au fost vazuti si cativa caini hoinari, dar de aceasta data au scapat de bataile pustilor. Si n-au fost putine la numar armele.

A fost aleasa parcela pe care a inceput prima goana, fiind bine delimitate sarcinile gonacilor, cele ale vanatorilor, ale celor ce-i insoteau, dar si cele ale puscasilor care au intrat in standuri. Dupa starnirea prin zgomote, in special iepurii care si-au lasat amprentele in omatul proaspat au inceput sa sara. Dupa alergarea a cateva sute de metrii, urecheatii au intrat in bataile pustilor si multi dintre iepuri s-au dovedit a fi cu prima sansa. Au fost mai multi iepurii si fazanii care au scapat cu viata decat cei care au ajuns in rucsacurile vanatorilor amatori. N-au lipsit de la aceasta partida de vanatoare nici cainii specializati pe aducerea animalelor impuscate si prinderea celor ranite de alicele folosite.

Au urmat apoi alte cateva goane. Telul final era de a avea o zi superba de destindere, dar si de a realiza, spre deosebire de alte vanatori, cate o piesa (iepure sau fazan) pentru fiecare participant la partida de vanatoare. Asteptarile vanatorilor au fost depasite. In doar cateva ore de plimbare in teren a fost posibila realizarea unui superb tablou de vanatoare cu iepuri si fazani, alaturi de vanatori si caini.

La inchiderea primei parti a partidei de vanatoare de sambata, participantii au stabilit un clasament neoficial al reusitelor la vanat mic. Pe primul loc, cu cinci reusite, a fost mentionat Iosif Pap, fiind urmat pe locurile 2-3 de Andrei Hajdu si Gyorgy Lemeny, cu cate trei piese. Dupa trei goane, vanatorul desemnat iubitor si ocrotitor al vanatului mic a fost Dumitru Iancu, pentru cel putin doua ratari la iepure. Si-a depasit aceasta postura la ultima goana, cand a ucis un iepure. Din socotelile de mai sus rezulta ca au fost si alti vanatori care n-au ucis nimic, dar au castigat din iesirea in teren si din piesa cedata de cei mai norocosi. S-a tinut o evidenta stricta a vanatului ucis pentru incadrarea in planul de recolta al fondului.

Mistreti sunt, dar stiu sa se ascunda

Partea a doua a reuniunii vanatoresti s-a consumat dupa masa de pranz, atunci cand membrii grupei si-au gustat reciproc merindea din desaga. S-a decis, ca rezultat al urmelor lasate in padure pe omat, sa se faca incercare si la mistret. Erau mai multe urme de intrare in padure, fara sa fi iesit, fapt ce dadea sperante celor care au participat la destindere.

Prima goana in Padurea Cerhat a confirmat prezenta mistretilor. Cel putin cinci au scapat de bataile pustilor si de furia cainilor. In fapt s-a tras doar asupra a doi grohaitori mai tineri, fara efect. Cainii adusi special pentru goana la mistreti si-au facut datoria. Au reusit intr-un final sa aduca in bataile pustilor mai multi mistreti, din care unul, in greutate de aproximativ 150-160 de kilograme, a fost impuscat de Andrei Hajdu.

Urmare a acestei reusite, daca se reconsidera un posibil clasament al reusitelor, pe primul loc ar urca Andrei Hajdu cu un mistret si trei iepuri, locul doi ar reveni lui Iosif Pap cu cinci iepuri si locul trei lui Gyorgy Lemeny. Ziua s-a incheiat fara incidente, cu satisfactia unei zile frumoase petrecute intr-un decor mult asteptat.

Concluzia vanatorilor din aceasta grupa este una imbucuratoare. Fondul de vanatoare, la fel ca toate padurile judetului, are suficient de multe vietati care sa asigure un spor corespunzatoar pentru ca efectele crizei economice sa nu se resimta si in domeniul cinegetic. O buna reprezentare s-a dovedit a fi in padure, dar si in zona cultivata, cea a capriorului, care a circulat mai ales in carduri. Nu s-au vazut turme de mistreti in fruntea carora sa fie scroafa conducatoare, dar mistreti solitari da.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri