Un segment aparte in ceea ce priveste profitabilitatea deseurilor, in conditiile in care se face un management corect, il reprezinta deseurile de echipamente electrice si electronice. Acest tip de deseuri, inafara de faptul ca poate insemna o valoare pe piata reciclarii, reprezinta si o obligatie a Romaniei in ceea ce priveste colectarea, impusa de Uniunea Europeana, si care se ridica la 4/kg/locuitor/an.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a anuntat recent ca pe 4 octombrie va avea loc „Marea Debarasare” – a treia editie, cand romanii vor putea sa scape de frigidere, televizoare, masini de spalat, calculatoare sau alte deseuri electrice sau electronice vechi.
„Deoarece am constatat ca lucrurile nu se miscau corespunzator – a spus el – iar tinta asumata prin tratatul de aderare era departe, MMDD a decis sa ofere un exemplu legat de modul in care ar trebui gestionata colectarea DEEE-urilor si am creat una din cele mai de succes campanii, numita „Marea Debarasare”, din 3 noiembrie 2007. Aceea a fost prima zi in care populatia putea sa scape de vechiturile care umpleau sifoniere si balcoane, scotandu-le in fata casei sau a blocului. Campania a fost reeditata pe 19 aprilie.
Daca pana acum campania s-a adresat exclusiv locuitorilor din mediul urban, noutatea campaniei din aceasta toamna consta in organizarea unei actiuni si in zona rurala din judetele Covasna si Arges, sub forma unui proiect-pilot. In cele doua judete vor fi utilizate cate 3 camioane, fiecare cu o capacitate de 20 de tone, care vor urmari inca din dimineata zilei de 4 octombrie sase trasee distincte, cate trei pentru fiecare judet, timpul de stationare in fiecare localitate in parte fiind de maximum 30 de minute.
Totodata, dorim ca Marea Debarasare din 4 octombrie sa nu reprezinte un exercitiu de o singura zi. Vrem ca aceasta zi sa dea startul unei campanii la nivel national care se va intinde pe un an intreg, in prima sambata a fiecarei luni.”
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare