De la inceputul acestei luni, specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare au batut judetul in lung si in lat. Scopul deplasarilor a fost gasirea locurilor in care este raspandita Ambrosia, o planta care s-a aclimatizat la noi in judet in urma cu peste 30 de ani si in Europa de aproape 100 de ani.
Concluziile preliminare fiind trase, APM in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Satu Mare au organizat ieri o conferinta de presa. Au fost prezenti medicul Dorina Dragos Guran – director ASP, doctorul alergolog Vass Janos Robert de la Spitalul din Carei, Elisabeta Bekessy – directorul APM si initiatorul programului de depistare si distrugere a acestei buruieni – si Ioan Man – bilog in cadrul APM. Programul in care se fac aceste investigatii este intitulat „Ambrosia – Factor de risc pentru mediu si sanatatea populatiei”.
In programul de constientizare privind impactul plantei asupra starii de sanatate a populatiei si de combatere a acesteia sunt incluse si ONG-uri cu activitati pe probleme de protectia mediului.
Alergia de la Ambrosia apare la o zi de la inhalarea polenului
Chiar daca la nivel national – spunea biologul Ioan Man – nu exista studii aprofundate privind aceasta buruiana care creste in special pe terenurile abandonate, fiind reperata la noi in judet in Sanislau in urma cu peste 30 de ani, raspandita mai nou inclusiv printre culturile agricole (lanuri de cereale paioase, culturi de floarea-soarelui si lanuri de porumb), raspandirea polenului ei este larga. Persoanele alergice pot intra in contact cu polenul alergen direct din natura, in special in zonele cu terenuri nisipoase, mlastini, pe marginea soselelor infestate cu iarba parloagelor (Ambrosia artemisiifolia). Expunere la polen se poate intampla si prin consumarea unor remedii naturiste sau homeopate la prepararea carora s-au folosit frunzele acestor plante. Cantitati mici de polen de Ambrosia pot sa apara si in mierea de albine. Alergiile provocate de doua specii de Ambrosia pot sa-si faca simtita aparitia la 24-48 de ore de la inhalarea polenului de catre persoanele sensibile.
Cea mai mare populatie de Ambrosia este in zona Careiului
In cele aproape trei sapta-mani scurse din aceasta luna, specialistii APM au adunat un consistent material documentar, fiind inregistrate si numeroase imagini. Urmare a evaluarii facute de APM Satu Mare in prima decada a acestei luni, participand si botanistul Karacsony Carol, cel care a semnalat primul existenta buruienii in Sanislau, populatii mari de Ambrosia au fost inventariate pe raza localitatilor Carei, Petresti, Piscolt, Sanislau, Horea, Viisoara, Urziceni, Foieni. Iarba parloagelor a fost depistata atat in intravilan, cat si in extravilan. Se considera ca in aceasta zona planta poate ajunge la maturitate si la sfarsit de ciclu daca nu este distrusa la timp si are seminte care pot fi purtate de vant, pasari si alti „transportatori” la distante de peste 90 de kilometri.
Prezenta acestei plante devenite un adevarat inamic al sanatatii populatiei a fost depistata si in localitati precum Moftinu Mic, Moftinu Mare, Doba, Paulean, Decebal, Satu Mare, Botiz, Ciuperceni, Livada, Mujdeni, Orasu Nou, Vama, Negresti-Oas, Bixad, Calinesti-Oas, Gherta Mica, Gherta Mare, Turt, Turulung, Ardud, Madaras, Ratesti, Beltiug, Acas, Supuru de Sus, Supuru de Jos, Sacaseni, Sarauad, Tasnad, Cauas, Ghenci, Tiream, Hotoan, Santau, Blaja, Cean s.a. Planta este raspandita atat in zonele de campie, cat si in cele de deal, cu foarte buna dezvoltare in campia Nirului, Careiului, Ierului, Somesului, dealurile Tasnadului. In mod frecvent se gaseste de-a lungul soselelor si cailor ferate.
De doi ani se fac teste la polenul de Ambrosia
Asa cum a subliniat alergologul Vass, efectele daunatoare ale polenului de Ambrosia sunt cunoscute de mai multi ani, dar abia de doi ani se fac teste specifice acestui polen. Un test complet costa aproximativ 35.000 lei (350 milioane lei vechi). Din experienta sa rezulta ca in perioada octombrie 2005 – iulie 2008 au fost facute in judet 2.192 teste alergologice, 1.467 de teste pentru acuze nazale, oculare si respiratorii cu serie standard de alergeni aeropurtati si 159 de teste pozitive de Ambrosia, fiind a patra ca frecventa, in timp ce teste pozitive la polen de graminee au fost 201, si 292 teste pozitive la acarieni (paianjeni minusculi) din praful de casa (cea mai frecventa alergie).
In Romania aparitia cazurilor de alergii este limitata aproape in exclusivitate la locuitori din zone precum Crisana si Banat. Ca o concluzie, alergia la polenul de Ambrosia este frecvent intalnita in practica alergologica din judetul Satu Mare, iar prevalenta ar putea fi situata la minimum 3-4% (nu sunt studii comparate si controlate). Incidenta ar putea sa creasca in paralel cu raspandirea acestei plante.
Din punctul de vedere al ASP, in anul 2007 au fost diagnosticate 2.156 cazuri de conjunctivite alergice, 934 de cazuri de rinite alergice, 243 de astmuri bronsice si 637 dermatite alergice, a spus dr. Dorina Dragos Guran.
ASP si-a propus monitorizarea lunara a manifestarilor alergice de tip conjunctivite, rinite, dermatite, astm bronsic din arealele intens populate de Ambrosia. S-a mai mentionat faptul ca la nivel de judet sunt doar doi medici specialisti alergologi, din care pana la 1 septembrie doar unul este in activitate. Pentru a se putea lua masuri de maxima urgenta la nivel national, Ambrosia ar trebui sa faca parte din randul plantelor de carantina.
Azi, APM Satu Mare are intalnire cu ONG-urile care desfasoara activitati in domeniul protectiei mediului, moment in care se va prezenta si fluturasul realizat pentru informarea si constientizarea populatiei in sensul distrugerii plantei. Concomitent se vor trimite materialele documentare de informare si constientizare la nivelul consiliilor locale, pentru a fi emise hotarari menite a lupta eficient in combaterea ierbii parloagelor.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare