Insuficienta spatiilor verzi este evidenta in mai toate localitatile judetului. Asta mai ales in clipa in care se iau in calcul numai acele spatii verzi definite prin lege.
Terenuri si amenajari ce se constituie in spatii verzi
Potrivit legislatiei romanesti, spatiile verzi se compun din: parcuri, scuaruri, aliniamente plantate in lungul bulevardelor si strazilor; terenuri libere, neproductive din intravilan – mlastini, stancarii, pante, terenuri afectate de alunecari, saraturi care pot fi amenajate cu plantatii.
Acestea fiind spuse, va retinem atentia cu o statistica la nivel de municipii si orase privind suprafata de spatiu verde ce ii revine fiecarui locuitor: Satu Mare – 13,7 mp; Carei – 11,7 mp; Tasnad – 9,98 mp; Ardud – 27,8 mp. Recomandarile Uniunii Europene in materie de parcuri si zone verzi cer a se atinge 26 mp pentru fiecare persoana, fara a lua in socoteala eventualele spatii verzi amenajate pe terenurile private, in gospodariile populatiei sau in alte zone. Sunt excluse din calcul si vegetatia forestiera din extravilan, fasiile de protectie a apelor, perdelele de protectie, ariile naturale protejate, zonele de siguranta si protectie a infrastructurii de transport.
Despre modalitatea cea mai convenabila de amenajare a spatiilor verzi am vorbit recent cu Elisabeta Bekessy, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Satu Mare.
In luna august a existat un program de finantare a lucrarilor de amenajare a parcurilor si a spatiilor verzi
Ca urmare a recomandarilor UE privind amenajarea de parcuri si zone verzi, Ministerul Mediului a initiat un program de sustinere financiara integrala a activitatilor de amenajare sau reamenajare a acestor spatii. Reprezentantii unitatilor admi-nistrativ-teritoriale au avut la indemana un termen relativ scurt pentru a depune intentia de solicitare a unor fonduri cu aceasta destinatie. Programul initiat de Ministerul Mediului e gandit pe trei ani. Deosebit de receptive la primul anunt privind posibilitatea obtinerii de fonduri nerambursabile s-au dovedit a fi autoritatile locale din Satu Mare, care au depus doua proiecte, iar cate un proiect s-a inaintat din Ardud, Agris, Bogdand, Culciu, Crucisor, Doba, Santau, Turu-lung si Vama. Daca s-ar face o evaluare a celor 11 proiecte initiate de 10 unitati adminis-trative prin raportarea la cele 64 de municipii, orase si comune din judet, s-ar putea spune ca doar 15% din primari au fost interesati a solicita bani cu o asemenea destinatie.
Interlocutoarea noastra a subliniat necesitatea extinderii considerabile a spatiilor verzi, in folosul generatiilor urmatoare.
In conditiile in care alesii locali ar fi interesati, dar mai ales obligati sa asigure cei 26 mp de spatiu verde pentru fiecare locuitor, la nivel de judet ar trebui sa existe 936 ha de asemenea spatii. Practic este aproape imposibil sa se ajunga la o asemenea suprafata in conditiile actualei structuri a proprietatii. La nevoie, autoritatile publice locale pot cumpara teren in vederea atingerii si respectarii normelor europene existente cu privire la necesarul de spatii verzi.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia zilei