Sindicatul National al Garzii de Mediu a hotarat declansarea actiunilor de protest incepand cu data de ieri, pentru sustinerea unor revendicari. Actiunea de ieri, sub forma unei greve japoneze, s-a derulat la nivel national.
La Comisariatul Judetean Satu Mare al Garzii Nationale de Mediu, angajatii – cei 9 comisari si 1 referent – purtau banderole albe pe brat si isi desfasurau programul normal de lucru. De la Vasile Fanatan, comisar coordonator al Garzii de Mediu Satu Mare, am aflat ca pe 13 mai a avut loc Consiliul National al Sindicatului National al Garzii de Mediu, afiliat la Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, organizatie reprezentativa la nivelul ramurii administratie publica. Acolo, participantii au hotarat organizarea unei actiuni de protest in data de 1 iunie.
Comisarilor nu le e permis un alt loc de munca
I-am solicitat interlocutorului nostru sa ne precizeze in ce constau nemultumirile comisarilor, care, din cate a reiesit, sunt legate de salarizare si de conditiile de munca.
“Prima dintre revendicari este alocarea de resurse pentru a putea crea noua lege a salarizarii in sistemul bugetar. Membrii de sindicat cer alocarea in primul rand de resurse bugetare pentru salariile mici, deoarece aproximativ 51% dintre salariatii bugetari au veniturile mai mici de 1.000 de lei brut.
Totodata ei cer alocarea de resurse pentru a compensa financiar incompatibilitatile la care sunt supusi angajatii din administratie. Noi nu avem dreptul de a detine o firma, chiar daca ar avea un alt profil decat protectia mediului. Nu avem voie nici sa avem un alt loc de munca, unde sa prestam ore dupa programul la Garda. In proiectul de salarizare unica suntem trecuti pe o grila foarte joasa.
Angajatii se expun la medii contaminate fara a primi vreun spor
Cerem protectia suplimentara a salariatilor impotriva factorilor de risc la care suntem supusi prin exercitarea atributiilor de serviciu. Mentionez aici doua tipuri de factori de risc. Prin statutul nostru, care implica sarcini si atributii de inspectie si control, ajungem in medii contaminate, unde angajatii din acele sfere de activitate au diferite sporuri, iar noi inhalam aceleasi noxe fara sa beneficiem de vreun spor. Suntem in contact cu medii chimice, deseuri de substante periculoase, emisii, ambalaje vechi, degradate, chiar si de pesticide.
Pe langa acesti factori de risc, cealalta categorie se refera la factorul uman: noi lucram cu contravenienti, infractori, care adesea adopta o pozitie ostila fata de activitatea noastra. La cerere putem fi insotiti de Politie, insa nu avem de unde sti dinainte daca vom fi agresati fizic sau verbal.
O alta revendicare este sporul de dispozitiv in cuantum de 10% pentru personalul care executa serviciul de permanenta (24 de ore).
Avem o echipa de interventie ai carei membri, timp de o saptamana, trebuie sa fie aproape de domiciliu, sa intrerupa orice distractie, sa fie apti de a conduce un autovehicul, sa se deplaseze in orice loc cu probleme. Aceste obligatii, pe care le avem in plus fata de unele functii publice, nu ni se recunosc intr-un spor.Mai dorim sa ni se distribuie un numar suficient de bilete de odihna.”
Sindicalistii asteapta un raspuns la nivelul Sindicatului National al Garzii de Mediu, in functie de care va fi posibila o greva de avertisment pe data de 15 iunie sau o greva generala pe 22 iunie.