In parcurile nationale se va putea vana doar la solicitarea administratiei parcului, care va avea avizul consiliului stiintific, dupa modificarile aduse proiectului de completare a Legii vanatorii in cadrul comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, se arata intr-un comunicat.
„Ca urmare a campaniei si mitingului din 8 septembrie desfasurate impotriva initiativei legislative care permitea vanatoarea in parcurile nationale, am reusit sa-i determinam pe deputati sa dezbata modificarea Legii vanatorii”, a spus Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon, una din cele 80 de organizatii nonguvernamentale care au protestat impotriva legiferarii vanatorii in parcurile nationale. In textul legii au fost introduse unele articole care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale si in zonele de protectie speciala din Delta Dunarii.
„Parcurile nationale vor ramane insa in fondurile de vanatoare (rebotezate fonduri cinegetice) pentru a fi posibila interventia in unele cazuri exceptionale (epizootii, animale care produc pagube insemnate). Aceste interventii vor putea fi facute numai la solicitarea administratiei parcului, cu avizul consiliului stiintific al acestuia”, se mai arata in comunicat.
Modificarile la proiectul privind Legea vanatorii, agreate de participantii la discutiile de la comisia de agricultura a Camerei Deputatilor si de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), vor fi depuse in cursul saptamanii viitoare la comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care si le va insusi ca atare, urmand ca legea sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor si trimisa la promulgare.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 – aflat in prezent pe agenda Camerei Deputatilor, forul decizional in acest caz, dupa ce a fost votat in unanimitate de Senat – continea un amendament care prevedea ca vanatoarea in ariile protejate este permisa.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare