INFOGRAFIE Eforturile tale de a colecta sticla contează. Câte fabrici reciclează sticla în România și unde se află

Chiar dacă ai auzit adesea că e inutil să colectezi separat deșeurile, reciclarea sticlei a devenit o afacere din ce în ce mai importantă în România. 300 de mii de tone din acest material se reciclează anual. Vestea bună este că poate fi reprocesat la infinit, fără a-și pierde proprietățile. Iată cine reciclează sticla în țara noastră.

Reciclarea sticlei este unul dintre domeniile în care România a reușit să facă progrese semnificative. Anual, aproximativ 300.000 de tone de deșeuri de sticlă sunt transformate în materii prime utile pentru diverse industrii, potrivit informațiilor primite de Green Report de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Majoritatea acestor fabrici se află în sudul țării.

Lista fabricilor de reciclare a sticlei din România

  1. ARALY EXIM SRL – Oradea, județul Bihor
  2. ECOPET PLAST SRL – Călărași, județul Călărași
  3. ABKO SRL – Dâmbovița, cu punct de lucru în București
  4. SC Tekka Prefabricate SRL – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți
  5. SC Sevconstruct Prefabricate SRL – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți
  6. INTERNATIONAL BAX LOGISTIC SRL – Gârcina, județul Neamț
  7. SC ELIS PAVAJE SRL – Ariceștii Rahtivani, județul Prahova
  8. S.C. Remondis Tulcea S.R.L. – Tulcea, județul Tulcea
  9. Greenglass – Popești-Leordeni, județul Ilfov
Sursa informațiilor: MMAP / GreenGroup

Impactul reciclării sticlei în România

România face pași importanți spre adoptarea principiilor economiei circulare, iar reciclarea sticlei joacă un rol vital în acest proces. Greenglass, parte a Green Group, și-a depus la finalul lui 2024 raportul de sustenabilitate, fiind printre companiile care întrunesc criteriile pentru care raportarea CSDR a devenit obligatorie. Potrivit documentului, compania transformă anual peste 200 de milioane de sticle și contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon.

Reciclarea sticlei nu doar că elimină necesitatea depozitării acesteia la gropile de gunoi, dar economisește resurse naturale și reduce emisiile de CO2. De exemplu, fiecare tonă de sticlă reciclată echivalează cu o tonă de CO2 economisită.

Cu o capacitate anuală de 110.000 de tone, Greenglass transformă sticla post-consum în materii prime de calitate pentru industria ambalajelor. Tehnologiile utilizate permit atingerea unui grad de puritate de 99,99%, conform standardelor europene „End of Waste”.

Bani pentru fabrici de reciclare

Ministerul Mediului vrea să încurajeze în acest an deschiderea unor fabrici de reciclare noi, cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul programului „Fabrici de reciclare”, au fost depuse 140 de proiecte pentru 144 de instalații noi, cu o valoare totală de aproape 2,9 miliarde de lei, fără TVA.

Sticla este un material unic datorită capacității sale de a fi reciclat la infinit, fără a pierde din calități. Totuși, succesul reciclării depinde de calitatea deșeurilor colectate. Materialele contaminate sau amestecate cu alte tipuri de deșeuri pot scădea eficiența procesului.

În 2022, din totalul deșeurilor de ambalaje generate în Uniunea Europeană, 19% au fost sticlă, potrivit celor mai noi date ale Eurostat. Obiectivul UE este acela de a atinge o rată de reciclare a sticlei de 75% până în 2030.

Un studiu „Close the Glass Loop” referitor la anul 2019 arăta că din țările UE, Norvegia și Regatul Unit s-au colectat 13.8 milioane de tone, adică 54%.

Citește și: Ministrul desemnat al mediului: Cred foarte mult în ambalajele reutilizabile. Sticla se poate refolosi de zeci de ori 

#reciclare #sticla #mediu #fabricidereciclare #sustenabilitate

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri